"Darbu Rīgā zaudējuši, vecāki naudu nesūta": ārvalstu studenti ir izmisumā

© Sputnik / Sergey MelkonovПакистанский кебаб в Риге
Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārvalstu studenti nonākuši bēdīgā stāvoklī ārkārtas situācijas rezultātā: Rīgas pašvaldība cenšas viņiem palīdzēt, taču ir grūti izdzīvot ar pabalstu 128 eiro apmērā.

RĪGA, 24. Aprīlis — Sputnik. Latvijā iestrēgušie ārvalstu studenti nonākuši bēdīgā stāvoklī. Students Jašvants no Indijas pastāstīja TV3, ka daudzi viņa studiju biedri ir izmisumā, vēsta Skaties.lv.

Viesmīlības biznesā nodarbinātie darbu zaudējuši! Arī vecāki no dzimtenes vairs nevar atļauties sūtīt naudu, bet paši studenti mājās nevar tikt – robežas ir slēgtas.

Интерьер номера гостиничного комплекса, архивное фото - Sputnik Latvija
Varbūt nost ar tiem dīkstāves pabalstiem? Petraviča piedāvā tūrismam citu izeju

Rīgas pašvaldība cenšas palīdzēt, taču šim nolūkam ir jāiesniedz iesniegums.

"Pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas, protams, bija satraukums, daudzi studenti devās mājās. Ir bažas virknei studentu par iztikšanu. Pašvaldība nākusi pretim. Šonedēļ būs pirmie iesniegumi, arī augstskolas nāks pretim. Iesniegumiem jābūt latviešu valodā. Kur, kam jāiesniedz," stāsta augstskolas "Turība" attīstības direktore Marta Kive.

Ārvalstu studenti, sākot studijas "Turībā", iemaksāja 500 eiro depozītu. Tagad šo summu viņi var izmantot pārtikai.

"Situācija ir ļoti traģiska! Neko darīt. Psiholoģiski daudzi ir izmisumā. Mēs turamies kopā kā ģimene. Neviens lieki neiet ārā. Studējam. Kopīgi gatavojam ēdienu, visi ir motivēti. Lielākoties istabiņās dzīvo divi, trīs studenti. Nav pilnas istabas. Ir arī izolācijas istaba, ja nu kāds sajūtās nevesels vai ir atgriezies no ārzemēm," TV3 Ziņām pastāstīja augstskolas "Turība" students Jaašvants.

Arī vietējie studenti, kas mitinās kopmītnēs, atzīst, ka ikdiena ir mainījusies. "Rosīgākās stundas ir no 9.00 rītā, kad strādājošie studenti dodas uz darbu, vai 18:00, kad visi dodas atpakaļ. Studentu skaits ļoti samazinājies, esam krietni mazāk, nekā pirms tam," konstatēja kopmītņu iemītniece Amanda.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
"Kas tas par robežlielumu": Jansons izkritizēja pabalstu izmaksas apmēru un kritērijus

Kopmītņu iemītnieku kritums ir arī Latvijas Universitātes kopmīktnēs, kur higiēnas normas ir galvenā prioritāte. Studentiem izsniedz ziepes, dezinficē telpas, stingri piekodina nevest viesus un nepulcēties.

"Kopīgiem spēkiem situācija ir normāla. Nav neviens inficēšanās gadījums. Karantīnā ir viens Sīrijas students, kurš atgriezās no Zviedrijas ar repatriācijas reisu. Bet gan studenti, gan darbinieki viņam piegādā ēdienu, nodrošina iespēju karantīnā pavadīt laiku. Visi sadevušies rokās, situāciju mēģina risināt," norādīja LU Infrastruktūras departamenta vadītājs Marģers Počs.

Arī LU ir satraukusies par ārvalstu studentu iztikšu. Uz ielas nevienu neizliks, nomierināja augstskolā. Finansiālās saistības ar grūtības nonākušajiem risinās, kad ārkārtas situācija būs beigusies.

Ārkārtas režīms

Latvijas valdība pagarināja ārkārtas situācijas režīmu līdz 12.maijam. Šajā periodā noteikta virkne liegumu un ierobežojumu. Rezultātā krasi audzis bezdarba līmenis. Dažu uzņēmumu darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumiem tiek izmaksāts dīkstāves pabalsts. Mācības skolās un augstskolās notiek attālināti.

Ziņots, ka Rīgas vadība ārkārtas situācijas laikā plāno palīdzēt grūtībās nonākušiem ārvalstu studentiem, kam nepietiek līdzekļu nepieciešamākajam. Pabalsts veido tikai 128 eiro, tomēr, pēc Rīgas domes domām, par šo summu var apmierināt galvenās vajadzības.

Ziņu lente
0