Covid-19 atstājis Latvijas slimnīcas bez donoru asinīm

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasЦентр переливания крови
Центр переливания крови - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā samazinājies donoru skaits, bet asinis joprojām ir nepieciešamas: ar koronavīrusa pandēmijas saistītās ārkārtējās situācijas dēļ valstī vērojams donoru trūkums.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Valsts asinsdonoru centrs (VADC) sit trauksmes zvanu – nepietiek donoru, vēsta Mixnews.lv.

VADC pārstāve Ilze Bergmane pastāstīja, ka pēdējā laikā medicīnas iestādēs pieprasījums pēc donoru asinīm ir pieaudzis līdz līmenim, kurš bija pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas valstī, kura apturēja visu. Taču donoru skaits ir krities divas reizes.

Visi mobilo asinsdonoru punktu braucieni, kurus plānoja VADC, kopš 11. marta ir atcelti. Bet tieši tiem izdevās piesaistīt ievērojamu daļu brīvprātīgo, kas bija gatavi ziedot asinis.

VADC aicina nebūt vienaldzīgiem pret problēmu un aicina nākt uz donoru pieņemšanas punktiem, kas atrodas Sēlpils ielā 9, Merķeļa ielā 11 un asins sagatavošanas nodaļās visā Latvijā.

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке - Sputnik Latvija
Intervija
"Nav saprotams, kā tas izturēsies". Zinātnieks pastāstīja par jauno koronavīrusu

Turklāt asinis iespējams nodot specializētos autobusos. Ceturtdien, 23. aprīlī, no plkst. 12:00 līdz 16:00 šāds autobuss būs atrodams pie tirdzniecības centra Domina, Ieriķu ielā 3.

Nākamajā otrdienā, 28. aprīlī, autobuss stāvēs Jaunās Teikas kvartālā, 29. aprīlī tas atradīsies pie tirdzniecības parka Alfa un 30. aprīlī – pie tirdzniecības centra Riga Plaza.

Jau 15. martā VADC publicēja savā Facebook lapā aicinājumu nodot asinis neraugoties uz ārkārtējo situāciju.

Publikācijā bija teikts, ka, neraugoties ne uz ko, medicīnas iestādes turpina strādāt, un tajās ārstē pacientus, kas ir cietuši avārijās, guvuši traumas, cieš no nopietnām slimībām. Tādēļ asinis ir nepieciešamas tādā pašā apjomā kā parasti.

Tika ziņots, ka asinis drīkst nodot, ja jūs labi jūtaties un esat pārliecināti, ka esat veseli. Ja jūs neesat bijuši ārpus Latvijas pēdējo 14 dienu laikā un vairāk, ja runa ir par valstīm, pēc kuru apmeklēšanas ir paredzēta ilgstošāka karantīna. Jā pēdējo 14 dienu laikā neesat kontaktējuši ar Covid-19 slimniekiem.

Turklāt, lai kļūtu par asinsdonoru, ir jābūt vecumā no 18 līdz 65 gadiem, jāsver ne mazāk par 50 kilogramiem, nelietot alkoholu vismaz dienu pirms asiņu nodošanas, jābūt paēdušam, jāizguļas, jājūtas labi un jālieto daudz šķidruma.

Ziņu lente
0