Varbūt nost ar tiem dīkstāves pabalstiem? Petraviča piedāvā tūrismam citu izeju

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Pāriet pie mediju bankasИнтерьер номера гостиничного комплекса, архивное фото
Интерьер номера гостиничного комплекса, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūrisma nozares darba devējiem ir jāaizdomājas, vai nebūs labāk atlaist darbiniekus tagad, nevis turēt viņus divus mēnešus uz dīkstāves pabalstiem, jo nozare neatjaunosies tik ātri, bet tagad viņi varēs meklēt citu darbu un saņemt bezdarba pabalstu, uzskata Petraviča.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Neraugoties uz bezdarba līmeņa izaugsmi Latvijā, iekārtoties darbā joprojām var. Kompānijām, kuras saprot, ka arī pēc ārkārtējās situācijas režīma beigām tās nespēs ātri atjaunoties, ir jāpadomā – vai ir vērts "marinēt" cilvēkus, paziņoja radio Baltkom ēterā labklājības ministre Ramona Petraviča.

Viņa paziņoja, ka kopš aprīļa sākuma bezdarbnieka statusu ir saņēmuši 8 526 cilvēki, savukārt kopš marta sākuma – 11 tūkstoši, un šī nav krīzes kulminācija.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
"Kas tas par robežlielumu": Jansons izkritizēja pabalstu izmaksas apmēru un kritērijus

"Daudzi uzņēmumi turpina strādāt, kāds saņem (dīkstāves – red.) pabalstus. Bet kādam, tieši pretēji, apjomi ir paaugstinājušies, un viņi netiek galā ar piegādēm. Aprīlī vien tika atvērtas 2 645 jaunas vakances. Kopš 12. marta darbu atraduši aptuveni 4000 cilvēku. Neraugoties uz to, mēs gaidām, ka bezdarba līmenis palielināsies. Tādēļ šodien es uzstāšos ar piedāvājumu, kurš atvieglos bezdarba pabalsta saņemšanu," sacīja Petraviča.

Viņa piebilda, ka nav vērts gaidīt, ka līdz ar ārkārtējās situācijas režīma atcelšanu viss ātri atgriezīsies savās sliedēs, tādu nozaru darbiniekiem, kā tūrisms, viesnīcu serviss, sabiedriskā ēdināšana ir jāgatavojas ilgākai krīzei.

"Mēs negaidām, ka, kolīdz atcels ārkārtējās situācijas režīmu, robežas uzreiz atvērsies, un viesnīcas aizpildīs viesi. Ir jāsaprot, vai ir vērts divus mēnešus "marinēt" cilvēku, apzinoties, ka pēc šiem diviem mēnešiem viņš vienalga ies uz Nodarbinātības valsts aģentūru saņemt bezdarba pabalstu," sacīja ministre.

Iepriekš koalīcijas partijas vienojās pagarināt bezdarba pabalsta izmaksas termiņu tiem cilvēkiem, kuriem tas beidzas koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes periodā, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Tiesībsargs iesniedza prasību Satversmes tiesā Latvijas niecīgo pensiju dēļ

Pabalsts būs paredzēts tiem, kam laika posmā, sākot no 12. marta, beidzies bezdarba pabalsta saņemšanas termiņš, taču ārkārtējās situācijas dēļ viņi nav atraduši darbu un nenodarbojas ar saimniecisko darbību. Maksimālais pabalsta apmērs sastādīs 130 eiro, un to varēs saņemt ne ilgāk kā četrus mēnešus un ne vēlāk par 31. decembri.

Paredzēts, ka šo pabalstu izmaksāšanai būs nepieciešami 21,8 miljoni eiro.

Tāpat iepriekš tika pieņemti likuma grozījumi, saskaņā ar kuriem Latvijas iedzīvotājiem līdz šī gada 31. decembrim, nezaudējot bezdarbnieka statusu, būs atļauts strādāt īstermiņa darbus četrus mēnešus līdzšinējo divu mēnešu vietā.

Ziņu lente
0