Sergejs Rekeda: tranzīta sarukums caur Latvijas ostām nav saistīts ar koronavīrusu

© Foto : СодружествоСергей Рекеда
Сергей Рекеда   - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tranzītam nav izredžu atgriezties pie līmeņa, ko tas rādīja pirms pieciem gadiem, un runa nebūt nav par koronavīrusa radīto krīzi, norādīja eksperts Sergejs Rekeda.

RĪGA, 16. aprīlis - Sputnik. Kravu pārkraušanas apjoms ostās 2020.gada pirmajos trijos mēnešos samazinājies līdz 12,14 miljoniem tonnu – gandrīz par 30% mazāk nekā pirms gada. Par to liecina Latvijas Satiksmes ministrijas dati.

Tranzīta samazināšanās tendence valstī būs vērojama arī turpmāk, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Integrācijas perspektīvu pētījumu centra ģenerāldirektors, portāla RuBaltic.Ru galvenais redaktors Sergejs Rekeda.

Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Iepriekšējās krīzes laikā visi brauca prom, tagad nevar: SKDS vadītājs par "sprādzienu"

"Pēc koronavīrusa epidēmijas beigām situācija ar tranzītu caur Latvijas ostām principiāli nemainīsies. Negatīvās tendences, kas izpaudās jau pirms koronavīrusa, ir saistītas ne tikai ar Latvijas ekonomikas vispārējo sarukumu, bet arī Krievijas stratēģiju – kravu pārorientāciju uz saviem resursiem. Kravu pārkraušanas sarukuma redzamās tendences saglabāsies," ir pārliecināts Rekeda.

Pēc eksperta domām, Latvijas tranzīta nozarei neizdosies atgriezties pie līmeņa, ko tā rādīja pirms pieciem gadiem. "Pat ja izdosies orientēt uz sevi Baltkrievijas tranzītu, tā apjoms neaizvietos Latvijai kravu plūsmas no Krievijas," atzīmēja Rekeda.

Latvijas Satiksmes ministrijas dati rāda, ka līdera vietu kravu apgrozījuma ziņā pirmajā ceturksnī ieņēmusi Rīgas osta ar 6,36 milj. tonnu (pārkraušana samazinājusies par 23,9%), otrajā vietā – Ventspils osta (3,72 milj.tonnu, sarukums par 41,7%), tai seko Liepājas osta ar 1,585 milj.tonnu (-16,3%).

Рекеда: падение транзита через порты Латвии не связано с коронавирусом
Ziņu lente
0