Kādus eksāmenus šogad kārtos skolēni

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksaminācijas sesijas pamata periods 12. klašu audzēkņiem tiek plānots no 2. jūnija līdz 7. jūlijam, eksāmeni 9. klasēs notiks 16. un 17. jūnijā.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Divpadsmito klašu skolēni šogad varēs kārtot tikai trīs obligātos centralizētos valsts eksāmenus, savukārt izvēles eksāmeni nebūs obligāti, paziņoja Valsts izglītības satura centra (VISC) direktors Guntars Catlaks.

Mācību stundas 9. un 12. klašu skolēniem beigsies 15. maijā. Līdz eksāmenu sākumam skolēni varēs gatavoties tiem un konsultēties ar skolotājiem.

Eksāmenus šogad kārtos 17 tūkstoši 9. klašu skolēnu, 12 tūkstoši 12. klašu skolēnu un 7 tūkstoši profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi.

Eksaminācijas sesijas pamata periods 12. klašu audzēkņiem tiek plānots no 2. jūnija līdz 7. jūlijam, savukārt absolventiem, kuri nevarēs nokārtot eksāmenus šajā laikā, paredzēts papildu termiņš no 9. līdz 30. jūlijam.

Lai iegūtu atestātu par vidējās izglītības iegūšanu, skolu absolventiem obligāti ir jānokārto centralizētie valsts eksāmeni: svešvaloda, latviešu valoda un matemātika. Izvēles eksāmeni nebūs obligāti, taču skolas drīkst rīkot tos skolēniem, kuriem šo eksāmenu rezultāti ir nepieciešami, lai iestātos augstskolās.

Ребенок за компьютером  - Sputnik Latvija
Skolas direktore: mācības tiešsaistē – tas ir ne tikai stress, bet arī izaicinājums

Devīto klašu skolēniem piedāvāts kārtot rakstisko kombinēto eksāmenu saīsinātā apjomā, kurā tiks iekļauti uzdevumi mācībvalodā, matemātikā un Latvijas vēsturē. Plānots, ka šis eksāmens notiks 16. un 17. jūnijā.

Skolēniem būs jākārto arī mutiskais eksāmens izvēlētājā svešvalodā. Nacionālo mazākumtautību skolu audzēkņiem būs jākārto kombinēts eksāmens latviešu valodā.

Konkrēti eksāmenu datumi tiks nosaukti šonedēļ.

Eksāmeni 9. un 12. klasēs daļēji var notikt attālināti, taču pilnībā pāriet pie tiešsaistes eksāmeniem izglītības sistēma nav gatava, paziņoja Latvijas Televīzijas intervijā izglītības un zinātnes ministrija Ilga Šuplinska.

"Mēģināsim saprast, ja nenotiek ārkārtējās situācijas pagarinājums, tad tiek plānots klātienes eksāmens, kur daļēji attālināti būs vērtēšana – mutiskā daļa un lielākoties arī rakstiskā daļa," paskaidroja Šuplinska.

Daudzās skolās nav problēmu ar epidemioloģiski drošu eksāmenu nodrošināšanu, taču ar to pastāv grūtības lielākajās ģimnāzijās un tehnikumos.

Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага - Sputnik Latvija
Vanaga: ar attālinātajām mācībām visi pagaidām tiek galā

"Šobrīd atrast risinājumu, ka pilnīgi viss eksāmenu process notiek attālināti, principā tam nav gatava izglītības sistēma. (…) Problēma tajā apstāklī – lai nodrošinātu drošību brīdī, kad eksāmens tiek pildīts, nepieciešama arī kamera un austiņas," paskaidroja ministre.

Taču Šuplinska neizslēdz iespēju, ka eksāmeni daļēji varētu tikt rīkoti attālināti:

"Mēs dzīvojam digitālajā laikmetā, kur digitālā pratība ir izšķiroša," sacīja viņa.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība uzstājās ar aicinājumu nerīkot skolas eksāmenus, bet gan izlikt skolēniem gada vērtējumu un izmantot to uzņemšanai augstskolās.

Ziņu lente
0