Vaučers naudas vietā: kā panākt naudas atgriešanu no airBaltic par atcelto reisu

© www.liepaja.lvСамолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic
Самолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai nebankrotētu aviokompānijas piedāvā pasažieriem vaučerus naudas atgriešanas vietā par atceltajiem reisiem.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Robežu slēgšanas un kritiskā pārvadājumu apjoma samazināšanās apstākļos cenšas izvairīties no bankrota, piedāvājot klientiem naudas atgriešanas vietā par atceltajiem reisiem vaučerus, kas sniedz tiesības īstenot lidojumu par attiecīgu summu ierobežotā periodā. Šādu metodi pielietojusi arī Latvijas lidsabiedrība airBaltic.

Pēc portāla ERR paziņojuma, Latvijas nacionālā lidsabiedrība izsūta tūkstošiem paziņojumu par reisu atcelšanu un piedāvā saviem klientiem kuponus, kuri ir derīgi vienu gadu kopš atceltā reisa brīža, kā arī papildu kuponu 20 eiro vērtībā par katru lidojumu. Naudas atgriešana par biļetēm klientiem tiešā veidā netiek piedāvāta, taču mājaslapā tomēr ir veidlapa, kas ļauj pieteikt līdzekļu atgriešanu. Tomēr pēc pieteikuma iesniegšanas netiek attēlota informācija par to, kad pārvadātājs atgriezīs naudu, un vai pieteikuma saņemšanas fakts nozīmē, ka tiks automātiski pieņemts lēmums par naudas atgriešanu.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Lidosta "Rīga" plāno atlaist 500 darbiniekus

Lidsabiedrība airBaltic situāciju portālam nekomentēja.

Arī vācu Lufthansa piedāvāja klientiem par atceltajiem reisiem kuponus par attiecīgām summām, kuri ir derīgi līdz gada beigām, kā arī papildu vaučeru 50 eiro vērtībā. Lai izmantotu kuponu, jaunas biļetes ir jārezervē ne vēlāk par šī gada augusta beigām.

Naudas atgriešanu var pieteikt, piezvanot klientu apkalpošanas centram, taču gaidīt operatora atbildi, iespējams, nāksies vairākas stundas. Kad vienam no Lufthansa klientiem no Igaunijas izdevās sazvanīt palīdzības dienestu, aviokompānija piereģistrēja pieteikumu, apsolot noformēt līdzekļu atgriešanu divu mēnešu laikā.

Saskaņā ar portāla datiem, aviokompānijas lūdz Eiropas Komisiju izskatīt jautājumu par vaučeru pielīdzināšanu naudas izmaksām. EK šo informāciju nekomentē, taču eirokomisāre transporta lietās Edina Valeāna paziņoja ERR, ka ES ir spēka vienādas tiesības patērētājiem un aviokompānijām ir pienākums piedāvāt pasažieriem iespēju izvēlēties starp naudas atgriešanu vai jauna brauciena rezervēšanu.

Табло вылета аэропорту Рига со списком отмененных рейсов авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Ar pasažieriem sazināsies personīgi: airBaltic līdz 31. oktobrim atceļ pusi reisu

Krievijā, saskaņā ar avīzes "Kommersant" datiem, lūdz izskatīt analoģisku piedāvājumu. Izdevums vēsta, ka Gaisa transporta ekspluatantu asociācija (GTEA) piedāvā KF varasiestādēm legalizēt vaučeru izmantošanu naudas atgriešanas vietā par atceltajiem reisiem.

Vaučera mehānisma legalizācijai GTEA piedāvā Ministru kabinetam veikt grozījumus vairākos likumus, kuri ļaus aviopārvadātājiem piedāvāt pasažierim mainīt izlidošanas datumu un reisu "atgriežamās pārvadājuma maksas vērtības robežās". Jauno mehānismu piedāvāts piemērot reisiem līdz 2020. gada beigām, pat ja biļetes tika pārdotas pirms grozījumu pieņemšanas.

Turklāt Gaisa kodeksā piedāvāts ieviest neparedzēto apstākļu terminu, kuru gadījumā aviokompānija var lauzt pārvadājuma līgumu. GTEA piedāvā reisa atcelšanas gadījumā neparedzētu apstākļu dēļ noformēt elektronisku multifunkcionālu dokumentu, līdzekļus uz kura var tikt izmantoti trīs gadu garumā kopš noformēšanas dienas. Ja klients atteiksies no vaučera, aviokompānija atgriezīs viņam naudu viena gada laikā.

Ziņu lente
0