"Kaut uz galvas stāviet": bijusī LR prezidente pastāstīja par ES negatavību pandēmijai

© All rights reserved / Committee of the Regions / Tim De BackerЭкс-президент Латвии Вайра Вике-Фрейберга
Экс-президент Латвии Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība daudz apsprieda klimata izmaiņas un vides piesārņojumu, taču neizstrādāja vienotu plānu pandēmijas gadījumam; tā kā valstis ļoti dažādi reaģē uz šo te globālo draudu, to pūliņi var izrādīties veltīgi, atzīmēja Vaira Vīķe-Freiberga.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Eiropas Savienība izrādījusies nepietiekami gatava tam, lai organizētu dalībvalstu sadarbību Covid-19 pandēmijas apstākļos un kopīgiem spēkiem cīnītos ar vīrusa izplatību, pastāstīja Latvijas Radio intervijā bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa atzina, ka neiedziļinājās Eiropas vispārējās dokumentācijas lasīšanā, taču uzsvēra, ka dažādu valstu reakcija uz koronavīrusa draudiem ļoti atšķiras tajā ziņā, kā tiek slēgtas robežas un tiek ierobežota cilvēku pārvietošanās. No vienas puses ir Itālija ar rekordlielu bojāgājušo skaitu koronavīrusa dēļ, no otras puses ir Zviedrija, kur cilvēki joprojām var iet uz kafejnīcām. Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka šeit darbojas subsidiaritātes princips, kurš ļauj valstīm ierobežot to, ko tās vēlas.

Taču vīruss, uzsvēra bijusī prezidente, neatzīst valstu robežas.

"Ja viena valsts ļoti vaļīgi pieiet, blakus valsts var stāvēt uz galvas, lai vīrusa izplatību ierobežotu. Ja kaimiņi nedara kaut ko līdzīgu, pūles var izrādīties veltīgas," norādīja Vīķe-Freiberga.

Pēc viņas sacītā, ES pietiekami daudz nodarbojās ar klimata izmaiņu un vides piesārņojuma problēmām, taču pandēmijas iespējamība nebija tik augsta prioritāte Eiropas struktūrās, lai izstrādātu pasākumu krīzes plānu šāda veida draudiem.

Bijusī prezidente pastāstīja, ka jau gadiem ilgi aģitē dažādas grupas un iestādes apzināties lielākas koordinācijas nepieciešamību drošības un aizsardzības nozarē. Un pandēmija tiešā veidā ir saistīta ar cilvēku drošību.

Латвийский центр инфектологии - Sputnik Latvija
Latvijā cilvēki neiet pārbaudīties uz Covid-19, ministre nezina, kā lai liek to darīt

"Tas var būt dzīvības un nāves jautājums. (...)

Mēs esam daļa no daudzdimensionāla attiecību tīkla, kas iet pāri mūsu dzīvokļa slieksnim, lauka īpašuma robežām, valsts robežai, kontinenta robežām. Visi esam vienoti attiecībā uz planētas veselību, slimību izplatību," uzsvēra Vīķe-Freiberga.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, daudzas valstis ieviesa pašizolācijas režīmu, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Latvijā līdz 12. maijam ir spēkā ārkārtējās situācijas režīms, taču pilnas pašizolācijas režīma nav – iedzīvotājiem iesaka palikt mājās, taču viņi drīkst pastaigāties un brīvi pārvietoties, ja ievēro sociālās distancēšanās noteikumus.

Starptautiskā pasažieru satiksme ir apturēta, tiesa, nesen vairāki simti Latvijas iedzīvotāju saņēma tiesības izbraukt no valsts komandējumos.

Ziņu lente
0