NA deputāts ieteica iedzīvotājiem nēsāt maskas un neaizmirsa iedzelt krieviem

© Foto : twitter / Jānis IesalnieksЯнис Иесалниекс
Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Iesalnieks palepojās ar respiratoru un aicināja visus nēsāt maskas. Tomēr, šķiet, lasītāji viņa žestu īpaši augstu nenovērtēja.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Masku lietošanas efektīvā pieredze Āzijas valstīs iedvesmojusi Saeimas deputātu no Nacionālās apvienības uzrunāt iedzīvotājus un aicināt pievienoties šai praksei.

"Daudzās Āzijas valstīs, kas veiksmīgāk ierobežojušas Covid-19 izplatību, respiratoru vai medicīnas masku lietošana publiskās vietās šobrīd ir obligāta. Laiks arī mums atmest kautrību un pārņemt šo efektīvo praksi, lai kopā ātrāk uzveiktu cilvēcei uzbrukušo vīrusu!" politiķis vērsās pie saviem lasītājiem Facebook un Twitter, turklāt piebilda, ka respiratorus savai ģimenei tālredzīgi iegādājies jau februārī.

Publikāciju J.Iesalnieks papildināja ar fotogrāfiju, kurā viņš, spriežot pēc visa, uzlicis respiratoru FFP3.

Tomēr sociālo tīklu apmeklātājus politiķa ierosinājums neaizrāva. Pirmkārt, ne medicīnas maskas, ne respiratori patlaban pārdošanā Latvijā nekur nav atrodami, otrkārt, Iesalniekam pārmeta, ka viņš lieto respiratorus, kas patlaban vairāk vajadzīgi ārstējošajiem ārstiem, nevis deputātiem.

Piemēram, Aigars Prūsis ieteica politiķim nelīdzināties ukraiņu deputātiem. Viņš pievienoja norādi uz ārsta un televīzijas raidījumu vadītāja Jevgēņija Komarovska ierakstu, kurš izkliedēja mītus par "pretvīrusu" masku efektivitāti. Epidēmijas laikā efektīvs ir respirators, kas patiešām nepieciešams ārstiem, nevis deputātiem, uzskata doktors.

"Jāni, noteikti noskaties, nesāksim kā ukraiņu parlamentārieši un nemaldināsim cilvēkus!" Aigars vērsās pie politiķa.

​"Jā, tieši tāpēc mediķi u.c., kas darba dēļ nonāk tiešā saskarē ar potenciālajiem vīrusa nēsātājiem, visā pasaulē izmanto respiratorus - jo tie taču nekā nepalīdz. Skaties vēl visādus krievu video, tur visādus brīnumus stāsta," sarkastiski attrauca Iesalnieks, - spriežot pēc visa, viņš pat neaptvēra, par ko ir runa, toties izmantoja iespēju, lai iedzeltu krieviem.

Tomēr lielāko daļu lasītāju interesēja pavisam kas cits – kur īsti viņš nopircis tādu deficītu?

"Ik pa laikam parādās pievedumi celtniecības preču veikalos, bet tos ātri izķer. Var arī meklēt internetveikalos, bet jāskatās, lai ir norādīts aizsardzības līmeņa apzīmējums. Droši ir FFP2/N95 un FFP3/N99, bet arī FFP1/N80 nodrošinās zināmu aizsardzību," skaidroja politiķis un atzina – ārkārtas gadījumā noderēs arī paštaisītas maskas.

​"Redzi nu, Jān! Ja zini, ka cenas ir uzskrūvētas, tad nevajag tautu kaitināt ar runām par OBLIGĀTU respiratoru nēsāšanu! Vispirms noorganizē,lai katram tā maska būtu! Tikai neatkārto to brīnumaino shēmu, kāda bija ar atstarojošām vestēm, ko poļicaji "izdalīja" vairāk nekā ir gājēju," politiķi norāja apmeklētājs ar lietotājvārdu Es Pats.

Deputātam "sadeva" arī lasītāji Facebook.

"Iesalnieka kungs, pirms ierakstu publicēšanas politiķim jāizdara mājasdarbs un jāizlasa PVO rekomendācijas. FFP3 maskas šobrīd lieto veselības aprūpes darbinieki noteiktu procedūru laikā. Savukārt, ja jūs iesiet uz veikalu ar šādu masku, tad tā jūs pasargās no SARS-CoV-2 ieelpošanas, toties izelpas vārsts ļaus jums pašam slimības gadījumā aplaist visus apkārtējos," politiķim Facebook lapā attrauca Valdis Ģībietis.

Covid-19 analīzes aizvadītajā diennaktī nodevuši 422 cilvēki, kopš epidēmijas sākuma Latvijā pārbaudīti 25 458 cilvēki. Stacionāros ārstējas 38 pacienti, trīs no viņiem ir smagā stāvoklī.

Vakar Lietuvas valdība uzdeva pilsoņiem obligāti nēsāt medicīnas maskas sabiedriskās vietās, vēsta Sputnik Lietuva.

"Tā vairs nav rekomendācija. Sabiedriskās vietās deguns un mute ir jāaizklāj," uzsvēra veselības ministrs Aurēlijs Veriga.

Lietuvā fiksēti vairāk nekā 950 koronavīrusa infekcijas gadījumi. Slimībā miruši 15 cilvēki, izārstējušies – 8 pacienti.

Ziņu lente
0