Apgrozījums krities desmitkārt, eksports – par 20%. Ekonomikā gaidāmas šausmas

© Pixabay / ChronomarchieПустой кошелек
Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ekonomika jau ir cietusi koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes rezultātā, naudas apgrozījums krities desmitkārt, eksports sarucis par 20%, un tālāk būs tikai sarežģītāk, uzskata bijušais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Latvijas preču eksports, iespējams, samazinājies jau par 20%, konstatēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Viņa priekšgājējs Ralfs Nemiro uzskata, ka pēc ārkārtas situācijas beigām Latviju gaida briesmīgs periods. Abi politiķi – bijušais un tagadējais ekonomikas ministri – pauda viedokli par krīzi, ko radījusi koronavīrusa izplatīšanās un ar to saistītais ārkārtas režīms, kura laikā daudzi uzņēmumi nespēj funkcionēt ar pilnu jaudu.

Jānis Vitenbergs uzskata, ka tuvākajās dienās vajadzētu parādīties lielākai skaidrībai par to, kā ekonomiku ietekmē Covid-19 ierobežošanai ieviestie pasākumi. Provizoriskie dati liecina, ka eksports no Latvijas jau samazinājies par piekto daļu, Vitenbergs konstatēja TV3 programmā "900 sekundes".

Премьер-министр Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Kariņa valdība aizņēmās 1 miljardu eiro

Vitenbergs uzsvēra, ka dažas valstis jau sākušas mīkstināt karantīnas pasākumus, un Latvijai nevajadzētu palaist šo brīdi garām.

Savukārt bijušais ministrs Ralfs Nemiro ir pārliecināts, ka pēc ārkārtas stāvokļa beigām valsts ekonomiku gaida smagi laiki – tāda krīze vēl nav pieredzēta.

Viņš konstatēja, ka katram ierobežojumam ir ekonomiskās sekas, un grūti teikt, kā tieši izkļūt no smagā stāvokļa. Kad ekonomika sāks atdzīvoties pēc ārkārtas stāvokļa beigām, būs jāpārdomā katrs solis, ka iepludināt naudu ekonomikā – pēc Nemiro domām, to nevar darīt strauji. Radio Baltkom ēterā politiķis prognozēja, ka gaidāmi smagi laiki.

Viņš piebilda, ka līdzekļi, ko var dot Latvijas budžets un ko būs iespējams saņemt no Eiropas Savienības, nevar ne salīdzinat ar apjomu, ko varētu dot strādājošā ekonomika. Naudas apgrozījums Latvijas ekonomikā bija aptuveni 10 miljardi eiro mēnesī, tagad – desmitkārt mazāk.

Ziņu lente
0