Koronavīrusa krīze: kad Latvijā varētu atjaunoties darbaspēka pieprasījums

© Foto : pixabayДевушка с ноутбуком
Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze ietekmēs Latvijas darba tirgu un par ko tā liks pārstatīt savu attieksmi, pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Ja Latvijai izdosies salīdzinoši ātri izkļūt no Covid-19 izraisītās krīzes, 2020. gada otrajā pusē var atkal parādīties darbinieku pieprasījums, paziņoja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone, vēsta Skaties.lv.

"Pašlaik notiek pārgrupēšanās darba tirgū, un nozares, kurās līdz šim bija ļoti izteikts darbaspēka pieprasījums un varbūt pat iztrūkums, šobrīd ir būtiski sabremzējušās vai pat apstājušās. Līdz ar to tā ir iespēja citiem iegūt labus darbiniekus.

Taču, ja no šīs krīzes iziesim salīdzinoši ātri, tad jau gada otrajā pusē pieprasījums pēc darbiniekiem atkal būs," sacīja Simsone.

Viņa uzsvēra, ka šīs prognozes pagaidām ir ļoti provizoriskas.

"Skatīsimies, kā notikumi attīstīsies, un gribu teikt, ka tas arī lielā mērā ir atkarīgs no mums visiem, cik godprātīgi izturēsimies un ievērosim ierobežojumus, tik ātri mums izdosies apturēt vīrusa izplatību un atgriezties pie normālas ikdienas," paziņoja NVA vadītāja.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas darbinieks iesaka valdībai izdalīt vairāk naudas, lai izvairītos no kraha

Uz jautājumu par to, vai pēc krīzes būs jūtams spiediens uz valdību, lai atļautu viesstrādnieku ievešanu no trešajām valstīm, Simsone atbildēja, ka par to varēs spriest tikai pēc krīzes beigām, kad kļūs skaidrs, cik darbaroku ir atbrīvojies iekšējā tirgū.

"Tomēr mēs arī pirms šīs krīzes uzsvērām, ka, lai arī bezdarba līmenis bija ļoti zemā punktā, mums joprojām bija cilvēki, kuriem bija nepieciešama palīdzība darba atrašanai. Un šis skaitlis bija virs 50 000. Mums darbaspēka resursi bija uz vietas," pastāstīja Simsone.

Viņa atzina, ka krīze var nest arī dažus uzlabojumus. Piemēram, labāku izpratni par attālināta darba potenciālu un iespējām atteikties no nevajadzīgām lietām visplašākajā nozīmē.

"Viens no galvenajiem ieguvumiem noteikti būs tas, ka mēs ļoti ātri būsim iemācījušies strādāt daudz efektīvāk," rezumēja Simsone.

Kā jau rakstīja Sputnik, koronavīrusa pandēmijas fonā Latvijā turpinās masveida atlaišanas. Darbiniekiem ir vērts atcerēties, ka kolektīvā atlaišana ir pamatojums obligātā atlaišanas pabalsta izmaksāšanai.

Ziņu lente
0