Bez pabalsta palikušie Latvijas iedzīvotāji: "nāksies pāriet uz naturālo saimniecību"

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasГрядки в дачном огороде
Грядки в дачном огороде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā katru dienu pieaug Covid-19 krīzes dīkstāves pabalsta pieteicēju skaits, taču daudzi pretendenti izrādās nepatīkami pārsteigti – viņiem atsaka palīdzības sniegšanā.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Saņemt palīdzību no valsts puses izrādījies tik sarežģīti, ka Latvijas iedzīvotāji drīzāk cer uz saviem dārziem.

Кредитные карты на компьютерной клавиатуре - Sputnik Latvija
Kontā "ieripo" 25 eiro – saki ardievas pabalstam: piga, nevis pabalsts pašnodarbinātajiem

Saistībā ar ārkārtas epidemioloģisko situāciju Latvijas valdība pieņem pasākumu paketi, kuru mērķis ir sniegt atbalstu gan biznesam un makroekonomikai, gan valsts iedzīvotājiem.

Likums "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", kurš tika pieņemts šī gada 20. martā, paredz virkni nodokļu atbalsta pasākumu uzņēmumiem, to darbiniekiem, pašnodarbinātām personām, autortiesību honorāru saņēmējiem un mikrouzņēmumu darbiniekiem.

Taču daudzi, kas vēlējās saņemt pabalstu, izrādās, neiekļaujas Ministru kabineta normās, kuras izstrādājusi Finanšu ministrija.

Bez atbalsta paliekušie Latvijas iedzīvotāji stāstā par savu situāciju sociālajos tīklos.

Daugavpils populārās kafejnīcas "Artilērijas pagrabi" īpašnieks, uzņēmējs Andrejs Faibuševičs stāsta kādas firmas stāstu.

​"Uzņēmuma stāsts:

- iesniegts pieteikums dīkstāves pabalstam 3 darbiniekiem, no kuriem 2 tas ir vienīgais ienākums;

- 2020.g janvārī VIDs valdes loceklim ir piespriedis 350,-EUR sodu par no pirksta izzīstiem "grāmatvedības pārkāpumiem";

- uz šī pamata pabalsts DARBINIEKIEM atteikts."

Viņš piebilda, ka par darbiniekiem tika maksāti visi nodokļi, savukārt "idiotiskais lēmums" par janvāra sodu netika apstrīdēts, jo bija žēl tērēt tam laiku.

Pašnodarbinātā fotogrāfe Antra Oša šādā bezizejas situācijā priecājas tikai par vienu – drīz būs pavasaris un varēs pāriet uz naturālo saimniecību.

"Patenmaksātājs, kuram darbi apstājušies + darba ņēmējs, kuru atlaiž dīkstāves dēļ pārbaudes laikā un valdes loceklis SIA - jā es protu iekļauties visus tajos izņēmuma gadījumos, kuros pabalsts nepienākas. Nu ko lai saka, drīz jau būs ogas un sēnes," cenšas nekrist izmisumā Antra.

​"Man tas pats. Labi, ka sapirku sēklas dārzeņiem," piekrīt vēl viena "veiksminiece" Agnese.

​​​​"Jā, mēs arī paspējām sapirkt sēklas un sāku jau audzēt stādus Lucavsalas mazdārziņam. Būs jāpāriet uz pilnīgu naturālo saimniecību," piebilst Antra.

Kārlis stāsta neliela uzņēmuma stāstu, kur darbinieki arī izrādījušies bez pabalsta.

"Radagabalam mazais uzņēmums. 9 gadus cītīgi strādā, 3 darbinieki, grafiskais dizains. Uzrakstīja pieteikumu par dīkstāves pabalstiem, no pusfebruāra pilnīgs tukšums. Pabalstu piešķīra tikai vienam. Valdes loceklim nepienākoties, viņam laikam ēst nevajag. Slima valsts pārvalde," pauž neizpratni Kārlis.

​"Ja finanšu ministrs, ka mantru atkārto, ka mikrouzņēmumi 100% shēmotāji. Nav brīnums, ka ieredņi neiedzilinās un nesaprot, ka valdes loceklis ir pirmkārt tas pats 100% uzņēmuma darbinieks, kas strādā viens pats vai vēl ar 2-3 kolēģiem kopā..." skaidro stāvokli Eduards Bukovskis.

Advokāts Jānis Tiesnieks nosauca dīkstāves pabalsta piešķiršanas politiku par ļoti dīvainu.

​"Valdības dīkstāves pabalstu politika ir stipri dīvaina. Paredzams, ka darbinieku interesēs pareizi rīkojās airBaltic un citi, kas atlaida darbiniekus. Jo tad darbinieki saņems bezdarbnieka pabalstu, kas pie bruto 2000+, vismaz 4 mēnešus būs lielāks par dīkstāves pabalstu," raksta Jānis Tiesnieks.

Savukārt pabalstus privātpersonām izstrādāja cilvēki, kuri ir atrauti no realitātes, uzskata advokāts.

​"Pašnodarbinātie būs spiesti melot - norādīt, ka nav bijuši ienākumi, lai tikai saņemtu šo pabalstu, jo, protams, gandrīz visiem ienākumi ir būtiski kritušies. Turpmākos ienākumus apzināti slēps. Ar valsts atbalstu daudzi pāries pilnīgā ēnu ekonomikā. Tāds mērķis Ministru kabinetam?" uzdod retorisku jautājumu Jānis Tiesnieks.

Atgādināsim, ka trešdien, 1. aprīlī, Hotel Rome viesnīcas vadītāja Linda Mūrniece paziņoja, ka daļu viesnīcas darbinieku pēc VID lēmuma par pabalsta nepiešķiršanu nācies atlaist.

​"Liela daļa manējo pēc VID lēmuma aizgāja bezdarbniekos, ko es atbalstīju. Jo cilvēkiem gribas ēst šodien nevis tad, kad VID atļaus..." uzrakstīja Mūrniece Twitter.

Pēcāk viņa paziņoja, ka valsts atbalstu kompānija nesaņems.

"Uzminiet, vai mani darbinieki un uzņēmums saņems valsts atbalstu? Nē, protams. Kas nozīmē uzņēmuma likvidāciju ar visu no tā izrietošajām sekām. Kas nozīmē papildus 55 bezdarbniekus, ko valsts uzturēs ilgāk nekā maksātu pabalstu. Kas nozīmē, ka uzņēmums neatsāks darbību un viens liels nodokļu maksātājs valstij būs zudis," atzīmēja Mūriece Facebook.

Ziņu lente
0