Gēnu inženierija pret Covid-19: kad gaidīsim Latvijas zinātnieku darba pirmos augļus

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasТестирование проб на коронавирус
Тестирование проб на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvprātīgie no Latvijas zinātnieku pulka strādā pie vakcīnas pret jauno koronavīrusu, taču pētnieki atteikušies no izplatītās metodes ar novājināta vīrusa pielietošanu.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Simtiem laboratoriju visā pasaulē strādā pie vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Pētījumus brīvprātīgi uzsākuši arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieki. Pēc pāris nedēļām jau būs zināms, vai viņu izvēlēta metode darbojās, stāsta TV3.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra divās laboratorijās pie vakcīnas izstrādes kopā strādā pusotrs desmits entuziastu. Patlaban izstrādāta platforma ar mākslīgi radītu vīrusu, kurā viņi cenšas iemontēt mazu gabaliņu no koronavīrusa.

"Tīri tehniski ir jāpanāk tā saucamo mākslīgo vīrusu jeb vīrusiem līdzīgu daļiņu veidošanos. Jo organisms atpazīst šādas daļiņas kā infekciju un veidojas spēcīga imūna atbilde. Protams, infekciju viņš nekādi nevar izraisīt, jo tas ir augu vīruss," stāstīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Andris Zeltiņš.

No biežāk izmantojamās vakcīnu izveides metodes ar viegli novājinātu vīrusu, zinātnieki nolēmuši atteikties – pastāv risks inficēties.

"Dzīvu vīrusu pašlaik būtu grūti pārliecināt investorus, ka ir vērts mēģināt strādāt, kaut gan patiesībā laboratorijas strādā arī pie šā varianta, kaut gan dzīvām novājinātam vakcīnām pastāv risks, ka tur neliela daļiņa infekcioza vīrusa ir palikusi. Komerciāli no tām vakcīnām, kas pašlaik klīnikās lietojamas, nav sevišķi daudz līdzīgu. Tas princips ir apmēram līdzīgs dzemdes kakla vēža vakcīnai. Un hepatīta B vakcīnai," atklāja zinātnieks.

Parasti vakcīnas izstrāde ar gēna inženierijas metodi ilgst 10-15 gadus. Prasības ir ļoti stingras. Cīņa ar koronavīrusu notiek paātrinātā režīmā.

Tomēr Latvijas zinātnieki uzskata, ka pirmā vakcīna pret Covid-19 pasaulē varētu parādīties tikai uz nākamo ziemas sezonu.

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке, коронавирус - Sputnik Latvija
Ārsts: ar Covid-19 Latvijā tik un tā izslimos 60-70% iedzīvotāju

"Pašlaik mēs esam tehniskās izpētes stadijā, pārbaudām, vai šī ideja ir tehniski realizējama. Pirmās indikācijas rāda, ka, iespējams, ka varētu iegūt attiecīgo preparātu, kuru būtu vērts tālāk pārbaudīt dzīvnieku eksperimentos un mēģināt arī uzražot lielākus daudzumus, lai varētu kārtīgi šo vakcīnu izpētīt, pirms viņa dodas uz klīniskiem pētījumiem," konstatēja Zeltiņš.

Ir arī laba ziņa: koronavīruss esot mazāk mainīgs, nekā, piemēram, gripas vīruss. Tomēr informācijas par Covid-19 izraisītāju joprojām nepietiek.

Tagad zinātnieki gaida bioloģisko materiālu no koronavīrusa slimniekiem Latvijā. Pārrunas jau sāktas, bet pagaidām nav zināms, kad materiālu atvedīs.

Latvijas virusologi sola tikt skaidrībā par viņu izstrādātās vakcīnas tehnisko pusi pāris nedēļu laikā. Pēc tam mēģinās piesaistīt finansējumu. Prognozēts, ka ar laiku tiks izgudrotas vairākas vakcīnas pret koronavīrusu, un labākajām no tām tiks sākta komerciāla ražošana. Pilnīgi iespējams, to izdosies sasniegt Latvijas zinātniekiem.

Ziņu lente
0