Divas trešdaļas iedzīvotāju tic sazvērestības teorijai

© REUTERS/Yara NardiФармацевт в лаборатории
Фармацевт в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā izveidojusies auglīga augsne dažādām sazvērestības teorijām ap koronavīrusa pandēmiju, brīdina sociologs Arnis Kaktiņš.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Liela daļa iedzīvotāju varētu saskarties ar dažādu sazvērestības teoriju ietekmi, ks saistītas ar koronavīrusa rašanos un izplatību, uzskata pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Viņš atsaucas uz aptauju sēriju, kas tika organizētas 2011., 2013. un 2015. gadā. Datus sociologs publicēja savā lapā Twitter.

​"Pagājušās desmitgades pirmās puses aptaujas liecināja, ka Latvijas iedzīvotāju ticības līmenis sazvērestības teorijām ir diezgan augsts. Diezin vai tas patlaban ir mazāks. No kā secinu, ka augsne dažādu "interesantu" ar COVID-19 rašanos un izplatību saistītu teoriju izplatībai Latvijā ir laba," konstatēja Kaktiņš.

Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Inflācija: kas un kā sadārdzinājies Latvijā pēdējā gada laikā

Respondenti tika lūgti novērtēt, cik lielā mērā viņi piekrīt izteikumam "Daudzi cilvēki nemaz nenojauš, cik daudz mūsu dzīves ietekmē dažādu slepenu sazvērestību rezultāti". 2015.gadā kopumā 63% aptaujāto piekrita šim apgalvojumam lielākā vai mazākā mērā: 24% pilnībā, 30% - drīzāk piekrita. Tikai 20% respondentu apņēmīgi apliecināja, ka apgalvojumam nepiekrīt. Salīdzinājumā ar 2011. un 2013.gadu šie rezultāti nav būtiski mainījušies.

Iepriekš jau vēstīts, ka koronavīrusa Covid-19 epidēmiju jau kopš paša sākuma pavada dažādas sazvērestības teorijas. PVO regulāri publicē galvenos mītus par inficēšanos un atmasko tos.

Ziņu lente
0