"Marodierisms": Latvijas iedzīvotājus šokē zāļu un dezinfekcijas līdzekļu cenu kāpums

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas uzņēmēji nekautrējas pelnīt naudu uz pilsoņu baiļu no koronavīrusa pandēmijas rēķina un strauji paceļ cenas zālēm un dezinfekcijas līdzekļiem.

RĪGA, 21. marts – Sputnik. Uz panikas un baiļu rēķina cenšas nopelnīt ne tikai parasti spekulanti, kuri pārplūdinājuši sociālos tīklus ar piedāvājumiem nopirkt no tiem šaubīgas izcelsmes dezinfekcijas līdzekļus, burvju ārstnieciskos preparātus pret vīrusiem un maskas.

Izrādījies, Latvijas veikali, aptiekas un ražotāji arī nekautrējas izmantot vispārējo satraukumu un paniku. Sociālo tīklu lietotāji dalās savos iespaidos.

"Un te vēl - es to saucu par marodierismu. Vienkārši kauns @euroaptieka," raksta Anita Legzdiņa, atzīmējot Twitter aptieku tīklu "Euroaptieka" un pievienojot čeku, kurā redzams, kā vienas dienas laikā paracetamola cena izmainījās no 0,98 eiro uz 1,47 eiro, savukārt "Virogels" cena vīrusa izcelsmes iesnu ārstēšanai – no 3,22 uz 4,84 eiro.

​Komentāros sašutušie lasītāji padalījās aptiekas atbildē, kura paziņoja, ka pirmā cena parādījās tehniskas kļūdas dēļ un paracetamola cena patiesībā esot 1,47 eiro.

​Taču sociālo tīklu lietotājus, izskatās, šī atbilde nav apmierinājusi, un viņi sāka kritizēt arī citas aptiekas, kurās paracetamolu pārdod jau vairāk nekā par 2 eiro. Tiesa, patlaban daudzās aptiekās šis preparāts jau ir pazudis no veikalu plauktiem. Līdzīgi visu veidu dezinfekcijas līdzekļiem, kā arī medicīniskajām maskām.

Dažbrīd aptiekās parādās antiseptiskie līdzekļi, taču to cenas bieži vien ir vienkārši kosmiskas. Tā, piemēram, "Saules aptiekā" varēja iegādāties roku gēlu par gandrīz 3,50 eiro par 50 mililitru pudelīti. Aptieku darbinieki vien plāta rokas, redz, tā esot ražotāja un piegādātāja cena.

Tikmēr Dobelē Latvijas iedzīvotāji ielenc vietējo tīrīšanas līdzekļu ražotni "Spodrība".

"Dobele, 19. marts. Pusdienlaiks. Rinda pēc dezinfekcijas līdzekļiem uz ekoloģisko tīrīšanas līdzekļu ražotāja @SPODRIBA veikaliņu. Pērk kastēm, bet distanci ievēro," paziņoja Twitter bijušais žurnālists Miks Lūsis.

​Labi redzama fotogrāfija ar preces cenu – 19. martā pudele virsmu dezinfekcijas līdzekļa (700 ml) tā sastādīja 6,83 eiro, savukārt roku gēls (300 ml) 4,79 eiro.

Sociālo tīklu lietotāji nevarēja nepamanīt, cik ļoti ir izmainījusies cena – agrāk šādu pudeli ar virmu dezinfekcijas līdzekli varēja nopirkt gandrīz visos Latvijas veikalos nedaudz dārgāk par 3 eiro. Tātad cena pacēlusies gandrīz divas reizes.

Latvijas iedzīvotāji nekrīt izmisumā, taču skumji joko, cenšoties uzminēt, kas tālāk pazudīs no aptiekām.

"Nu tā. Draudzene stāsta, ka aptiekās paracetomola vairs neesot. Kas tālāk? Ko vēl varētu nokavēt?" uzdod jautājumu Inga Gorbunova.

​Komentētāji secināja, ka, visticamāk, tagad tauta metīsies izpirkt visus līdzekļus, kuru sastāvā ir paracetamols. Piemēram, "Gripofleks", taču tā cena jau sākotnēji ir augsta un sastāda gandrīz 5 eiro.

Tiesa, pastāv cerība, ka te iztiks bez ažiotāžas – Pasaules Veselības organizācija reabilitēja nesteroīdu pretiekaisuma preparātu ibuprofēnu, kuru iepriekš nebija ieteicams lietot drudža mazināšanai COVID-19 inficēšanās gadījumā.

​Atzīmēsim, ka saskaņā ar 20. marta datiem, Latvijā koronavīruss tika konstatēts kopumā 111 cilvēkiem, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs.

Ziņu lente
0