Vadāja turpu-šurpu un pārbaudīja COVID-19: paciente nomira, nesagaidot MPV

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус
В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Juceklis ar smagi slimas pacientes COVID-19 analīžu rezultātiem Latvijā noveda pie tā, ka ārsti zaudēja laiku un vadāja viņu starp slimnīcām; sieviete nomira.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Latvijā paciente nomira, kamēr ārsti lēma, ko ar viņu darīt, – no Rīgas slimnīcas viņu nosūtīja uz Ogri, tur viņai tika veikts COVID-19 ātrais tests, kurš izrādījās pozitīvs, viņu nosūtīja atpakaļ uz galvaspilsētu, jaunais tests parādīja negatīvu rezultātu, taču glābt viņu vairs nebija iespējams, vēsta Mixnews. Veselības ministre Ilze Viņķele un Ogres slimnīcas priekšsēdētājs Dainis Širovs saistībā ar šo incidentu izteica savstarpējus pārmetumus.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Krievijā sākuši izmēģināt vakcīnu pret koronavīrusu

Širovs pastāstīja, ka esošajā situācijā daļu pacientu no Rīgas sūta uz reģionālajām slimnīcām, lai universitātes slimnīca varētu koncentrēties uz palīdzības un pakalpojumu sniegšanu, kas ir saistīti ar jaunā vīrusa izplatību. Ogres slimnīca nedēļas laikā pieņēma vairākus pacientus no Rīgas, tostarp 49 gadus vecu sievieti smagā stāvoklī, viņai bija nepieciešama plaušu ventilācija. Širovs paziņoja, ka 16. martā, kad pacienti nogādāja Ogrē, no visi trīs MPV aparāti, kas ir klīnikā, ir pieslēgti citiem pacientiem, taču sievieti vienalga atveda uz Ogri.

"Pacientes stāvoklis bija ļoti smags un mums bija zināms, ka sieviete pirmajā marta nedēļas nogalē bijusi privātā pasākumā kopā ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm. Tādēļ tika nolemts veikt viņai eksprestestu Covid-19 diagnosticēšanai. Un tas bija pozitīvs," pastāstīja Širovs.

Viņš paskaidroja, ka slimnīca iegādājās šos eksprestestus, lai pārbaudītu savu darbinieku veselības stāvokli, un paziņoja, ka šie testi ir ražoti Ķīnā un ir sertificēti Eiropas Savienībā.

Pēc tam, kad sievietei tika atklāts COVID-19, tika pieņemts lēmums aizvest viņu atpakaļ uz Rīgu – uz Latvijas Infektoloģijas centru. Transportēšanu veica Ogres Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, kura bija aizsargtērpos.

Rīgā sievietei atkal veica COVID-19 vīrusa testu, un tas izrādījās negatīvs. Taču ap to laiku sievieti vairs nebija iespējams glābt, un viņa nomira.

Kamēr tas tika noskaidrots, Ogres slimnīcā tika izolētas visas nodaļas – ar pacienti kontaktēja 14 medicīnas darbinieki un trīs pacienti.

"Man tagad ir jābūt ļoti piesardzīgam un jānovēro savi darbinieki, vai viņi nebūs inficējušies. Tādēļ es vakar Veselības ministrijā lūdzu piešķirt Rīgā esošos rezidentūras studentus, par kuriem Ogres slimnīca maksā naudu, lai ārkārtas situācijā viņi varētu aizvietot trūkstošos mediķus. Manam lūgumam ministre nicinoši atbildēja "kam tā Ogre vispār vajadzīga," pastāstīja Širovs.

Pēc viņa sacītā, visas 99 gultas vietas Ogres slimnīcā šobrīd jau ir aizņemtas. Pagājušajā nedēļā ārsti ārstēja smagi saslimušos ar gripu, kurus atveda no Rīgas un kuri varēja inficēt citus pacientus. Vietējiem iedzīvotājiem Ogres slimnīca tagad var sniegt palīdzību tikai akūtos gadījumos, piebilda Širovs.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Latvija no valsts budžeta apmaksās koronavīrusa analīzes privātā laboratorijā

Savukārt Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele apsūdzēja Ogres slimnīcas personālu pašdarbībā – viņi izmantoja nedrošus testus, kas arī noveda pie haosa un karantīnas vairākās nodaļās. Viņa uzsvēra, ka, ja pastāv bažas par inficēšanos ar COVID-19, analīzes veic Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Infektoloģijas centrs, "Centrālā laboratorija" vai "E.Gulbja laboratorija" speciālisti.

"Šis gadījums apliecina, ka pašdarbība nav pieļaujama, jo tai ir ļoti smagas sekas," izsecināja Viņķele.

Ziņu lente
0