Latvijā 15 jauni koronavīrusa gadījumi: infektologs prognozē epidēmiju

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус
В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar koronavīrusu COVID-19 Latvijā inficēti 49 pacienti. Infektologs uzskata, ka epidēmija ir neizbēgama, jo vīruss sācis pāriet no viena cilvēka pie otra valsts iekšienē - tas vairs nav saistīts tikai ar inficēšanos ārzemēs.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Aizvadītājs diennakts laikā Latvijā izmeklēts 391 cilvēks, un koronavīruss atrasts 15 cilvēkiem – tas ir lielākais pieaugums pārbaužu laikā, teikts Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumā Twitter.

Tātad inficēto kopskaits pieaudzis līdz 49 cilvēkiem.

Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijas jautājumos Uģis Dumpis atklāja, ka Latvijā ar koronavīrusu inficētie cilvēki sākuši inficēt citus, pēc viņa domām, tuvākajā laikā saslimstības līmenis pieaugs, un epidēmija ir neizbēgama.

Slimības ilgstošā inkubācijas perioda un lēnās attīstības dēļ Latvijā ieviestos pasākumus koronavīrusa izplatības ierobežošanai būs iespējams novērtēt tikai pēc zināma laika, uzskata Dumpis: izplatības mērogu - ne ātrāk kā pēc nedēļas, hospitalizācijas līmeni – pēc 15 dienām, mirstības – pēc 25 dienām, vēsta Тvnet.lv.

Dumpis uzsvēra, ka epidēmija ir neizbēgama, taču speciālisti cenšas nobremzēt to un novērts liela skaita cilvēku vienlaicīgu saslimšanu. Viņš piebilda, ka situācijas eskalācijas gadījumā svarīgākais būs aizsargāt vai pat izolēt seniorus un cilvēkus, kuri cieš no hroniskām slimībām. Viņaprāt, visgrūtāk to būs paveikt lielpilsētās.

Президент республики Сербии Александр Вучич  - Sputnik Latvija
Serbijas prezidents: koronavīruss parādījis, ka Eiropas solidaritāte ir tīrās pasakas

Piektdien, 13. martā, Latvijā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, kas paredz virkni stingru pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatīšanos. Ārkārtas stāvoklis būs spēkā līdz 14. aprīlim.

No 17. marta apturēti visi starptautiskie pasažieru pārvadājumi ar gaisa, dzelzceļa, jūras un autobusu transportu.

Tāpat no 17. marta ieviests aizliegums ES ārējo robežu šķērsošanai cilvēkiem un transporta līdzekļiem lidostās, ostās, uz dzelzceļa u autoceļiem, kā arī vietējai pierobežu satiksmei paredzētiem robežu šķērsošanas punktiem. Ierobežojumi neattiecas uz kravu pārvadājumiem.

Vienlaikus Latvijas pilsoņi un valstī pastāvīgi dzīvojošie ārvalstnieki var atgriezties Latvijā, savukārt citu valstu pilsoņi, kuri vēlas atgriezties mājās, var šķērsot robežas un pamest Latviju.

Ziņu lente
0