Latvijas iedzīvotājus aicina neskriet uz veikaliem un bez iemesla nezvanīt pa tālruni 113

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового торгового центра "Акрополь" в Риге
Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents aicina Latvijas iedzīvotājus saglabāt mieru, ekonomikas ministrs apsolīja, ka pārtikas produktu pietiks visiem, savukārt ātrā palīdzība lūdz nezvanīt visus pēc kārtas pa tālruni 113.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Pārtikas produktu Latvijā pietiks visiem, toties tālruņa 113 operatorus labāk netraucēt bez šādas nepieciešamības – Latvijas iedzīvotājus lūdz nekrist panikā ārkārtas stāvokļa dēļ, raksta Tvnet.

Vakar Latvijas valdība izsludināja valstī ārkārtas stāvokli saistībā ar koronavīrusa izplatīšanos.

Prezidents Egils Levits aicināja Latvijas iedzīvotājus būt atbildīgiem un uzmanīgiem, kā arī saglabāt mieru. Pēc viņa sacītā, ja iedzīvotāji ievēros valdības pieņemtos vadošos principus, tad koronavīruss Latvijā tiks ierobežots.

Patlaban Latvijas veikalos ir pietiekams skaits produktu, lai nodrošinātu iedzīvotājiem nepieciešamo ēdiena daudzumu, taču atsevišķi cilvēki ļāvušies panikai, tādēļ dažos veikalos ir izpirktas atsevišķas preču grupas, kuras rīt atkal būs pieejamas, pastāstīja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Стенд хозяйства из Мадоны Burkānciems, где разводят коров и коз для того, чтобы из их молока делать сыры по разным европейским технологиям - Sputnik Latvija
Zemnieki ir gatavi pilnībā nodrošināt ēdienu Latvijai un daļai Zviedrijas

 Pēc viņa sacītā, Latvijā lielākā daļa pārtikas produktu ir vietējas izcelsmes, un nav pamata bažām par to, ka valstī var apstāties lauksaimniecības produkcijas ražošana.

Tāpat Danusēvičs atzīmēja, ka patlaban visā Eiropā ir palielinājies pieprasījums pārtikas produktiem ar lielu derīguma termiņu un higiēnas piederumiem. Lielākā mērā tas ir saistīts ar krājumu veidošanu mājās.

Arī ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro intervijā Latvijas Radio apstiprināja, ka Latvijā nebūšot problēmu ar pārtikas produktu nodrošināšanu. To viņam esot garantējuši Latvijas pārtikas produktu ražotāji tikšanās laikā ceturtdien.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) paziņoja, ka ceturtdienas vakarā, pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas valstī, tālrunis 113 saņēma ļoti daudz zvanu, kas nebija saistīti ar veselības stāvokļa pasliktināšanos vai draudiem cilvēka dzīvībai.

NMPD aicina Latvija iedzīvotājus neizmantot 113 tālruni kā uzziņas tālruni par COVID-19, lai netraucētu citiem cilvēkiem saņemt palīdzību dzīvībai kritiskā situācijā. Saņemt informāciju vai uzdot jautājumus par COVID-19 var, zvanot pa Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informatīvo tālruni 67 387 661. Plašāku informāciju iespējams atrast arī SPKC mājaslapā.

Pa tālruni 113 jāzvana tikai cilvēkiem, kuri iepriekš apmeklējuši vīrusa skartās valstis – Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu vai Ķīnu – un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās parādījās saslimšanas simptomi: paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana.

Tā kā analīžu paņemšana notiek tikai dienā, dienesta aicina zvanīt darba laikā. taču situācijā, ja simptomi irt nopietni, piemēram, apgrūtināta elpošana un ir ļoti augsta temperatūra, pa tālruni 113 ir vērts zvanīt jebkurā diennakts laikā.

Ziņu lente
0