Rubļa kursa svārstības: Latvijas eksportu uz Krieviju sagaida jauns trieciens

© Sputnik / Алексей ТихомировСоусы Rundāle, дистрибьютор в России - ООО "Балтис"
Соусы Rundāle, дистрибьютор в России - ООО Балтис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rubļa kursa krišanās dēļ var ciest vesela virkne Latvijas eksporta nozaru; kādas no tām ir visievainojamākās un cik liela var būt šī negatīvā ietekme.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Naftas cenu krišanās un tai sekojušais rubļa kursa samazināšanās negatīvi ietekmēs Latvijas ekonomiku, paziņoja ekonomists Mārtiņš Āboliņš portālam lsm.lv

Atgādināsim, ka 9. martā vienošanās trūkuma dēļ POEC+ darījumā naftas cenas pasaules naftas tirgū nokrita gandrīz par trešdaļu. Pēc tam sekoja rubļa kursa kritiens.

Ceturtā daļa pārtikas ražošanas eksporta

Neraugoties uz ES sankcijām un atbildes pārtikas embargo, Krievija joprojām ieņem ievērojamu daļu Latvijas eksportā. Saskaņā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras 2018. gada datiem (tie ir pēdējie pieejamie dati), eksports uz Krieviju sastādīja 1,6 miljardus eiro, jeb 8,8% no visa Latvijas eksporta. Galvenā eksporta sadaļa ir pārtikas ražošanas produkcija.

"Tagad valūtu svārstības ietekmēs arī Latvijas eksportu un Krievijas tūristu spēju atbraukt pie mums. Ja šī situācija ar zemajām naftas cenām ievilksies, tas skars arī mūs," paziņoja Āboliņš.

Zemkopības ministrijā paskaidroja, ka lielāko daļu Latvijas eksporta uz Krieviju veido alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni. Tāpat Latvijas pārdod dzīvos augus, konditorejas izstrādājumus, dzīvnieku un augu taukus, konservētos dārzeņus un augļus. Saskaņā ar provizoriskajiem Zemkopības ministrijas datiem par 2019. gadu, Krievija aizņēma aptuveni ceturto daļu pārtikas ražošanas, lauksaimniecības un zvejniecības eksporta, aptuveni 729,7 miljonus eiro. Gada laikā tas pieaudzis par 14%.

Zāļu ražošana ir apdraudēta

Pastāv draudi arī zāļu ražošanas nozarei, kurai Krievijas tirgum bija īpaša nozīme. Piemēram, lielāko daļu "Olainfarm" eksporta sastāda Krievijas virziens. Tiesa, kā atzīmēja kompānijas pārstāvis Jānis Dubrovskis, pēdējo desmit gadu laikā "Olainfarm" ne reizi vien pārdzīvojis šādas valūtas svārstības. Šoreiz zaudējumus palīdzēs izlīdzināt pērnā gada rekordlielā peļņa 27 miljonu eiro apmērā.

Стенд хозяйства из Мадоны Burkānciems, где разводят коров и коз для того, чтобы из их молока делать сыры по разным европейским технологиям - Sputnik Latvija
Zemnieki ir gatavi pilnībā nodrošināt ēdienu Latvijai un daļai Zviedrijas

"Turklāt, pateicoties meitasstruktūras izveidei Krievijā, mārketinga izdevumi Krievijā būs rubļos, un tas ļaus samazināt starpību starp ieņēmumiem un izdevumiem rubļos," atzīmēja Dubrovskis.

Savukārt bijušais "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš ir mazāk optimistisks. Viņš uzskata, ka esošais rubļa kursa kritums var stipri iedragāt kompānijas stāvokli, turklāt ka pērnā gada beigās tā nosūtīja uz Krieviju daudz produkcijas, un šīs piegādes visticamāk vēl nav apmaksātas, tātad tās paliek rubļu aktīvs.

Pērn pateicoties tirgus svārstībām "Olainfarm" saņēma papildu peļņu divu miljonu eiro apmērā, taču tagad tie var būt pazaudēti, uzskata Lapiņš.

"Jautājums ir par to, kā Krievijas vairumtirgotāji ievēros saistības norēķināties par produkciju," piebilda viņš.

Ziņu lente
0