"Aizstāvamies krieviski" Latvijā: Filejs runā par tiesu un atkal noliedz "okupāciju"

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Филей пришёл на заседание суда
Александр Филей пришёл на заседание суда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Krievu savienības valdes loceklis Aleksandrs Filejs noliedz visas apsūdzības un stāsta, kā viņš aizstāv sevi tiesā, ņemot vērā to, ka lietai ir tikai un vienīgi politisks raksturs.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Ceturtdien, 12. martā, Rīgas Apgabaltiesā, Abrenes ielā 8 sākās process Latvijas Krievu savienības (LKS) valdes locekļa, "Totālā diktāta" organizatora Rīgā Aleksandra Fileja lietā, kurš 2019. gada 17. jūlijā savā Facebook lapā neapdomīgi apsveica Latvijas iedzīvotājus kārtējā Sarkanās armijas ievešanas Latvijas teritorijā gadadienā.

Fileja "baiso" kļūdu pamanīja "Jaunās Vienotības" pārstāvis Dmitrijs Golubevs un nekavējoties iesniedza sūdzību par viņu Valsts drošības dienestam (VDD). Neskaitot Golubevu, šoku piedzīvoja arī latviešu žurnāliste Elita Veidemane, kura nolēma, ka aktīvists "ienīst Latviju" un arī pasūdzējās "kur nākas".

© Sputnik / Sergey MelkonovPartijas "Jaunā Vienotība" loceklis Dmitrijs Golubevs, kurš uzrakstīja iesniegumu VDD par Aleksandru Fileju
Aizstāvamies krieviski Latvijā: Filejs runā par tiesu un atkal noliedz okupāciju - Sputnik Latvija
Partijas "Jaunā Vienotība" loceklis Dmitrijs Golubevs, kurš uzrakstīja iesniegumu VDD par Aleksandru Fileju

"Kur nākas", jeb, precīzāk sakot, Valsts drošības dienestā, nopietni ķērās klāt LKS aktīvista "aizdomīgajai" publikācijai un nonāca pie secinājuma, ka savā apsveikumā Filejs atļāvās "attaisnot genocīdu, noziegumu pret cilvēci, noziegumus pret mieru un kara noziegumu", kā arī "publisku slavēšanu", "noliegšanu" un "rupju pārkāpumu".

Starp citu, Golubevs un Veidemane uzstājas tiesā apsūdzības liecinieku kārtā.

"Aizstāvamies krieviski"

Uzreiz pēc tiesas klausīšanās Filejs komentēja situāciju Sputnik Latvija un pastāstīja, uz kā balstās viņa aizstāvība, kā arī kādēļ viņš ir pārliecināts, ka uzvarēs tiesā. Turklāt Filejs paskaidroja, kādēļ aizstāvas krievu valodā, ņemot vērā, ka viņš teicami prot latviešu valodu.

"Dzimtās valodas faktors vienmēr ir jāņem vērā. Aizstāvamies krieviski," uzsvēra Filejs.
© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandrs Filejs ar savu advokātu
Aizstāvamies krieviski Latvijā: Filejs runā par tiesu un atkal noliedz okupāciju - Sputnik Latvija
Aleksandrs Filejs ar savu advokātu

Viņš pastāstīja, ka pilnībā noliedz visas viņam izvirzītās apsūdzības. Pēc viņa sacītā, apsūdzību jēga ir absolūti nekorekta, jo tās liecības, uz kurām balstās viņš, ir patiesas un atbilst vēsturiskajai patiesībai. Turklāt katrs viņa izteiciens var tikt apstiprināts ar konkrētiem vēstures datiem.

"Lietai ir pārsvarā politisks raksturs, nevis juridisks," vērš uzmanību Filejs.

Tāpat viņš pastāstīja, ka vērību izrādījušie Golubevs un Veidemane, iespējams, uzrakstīja aptuveni vienādus ziņojumus VDD, taču ar dažādiem formulējumiem. Turklāt Filejs norādīja, ka tas viss izskatās nedaudz naivi. Savukārt par to, kādi bija viņu mērķi, sūdzoties par viņa publikāciju Facebook, labāk pavaicāt viņiem pašiem, atzīmēja Filejs.

Tāpat aktīvists paziņoja, ka apsūdzībām pret viņu vispār nav nekāda pamata, tur nav ne vārda par okupāciju. Un tiesā viņš strīdēsies, balstoties uz vēstures faktiem, kuri neapšaubāmi būs objektīvāki, nekā VDD prātojumi, kur savās interesēs kriminalizē vēsturi.

Filejs uzsvēra, ka ir pārliecināts par savu taisnību un uzvaru tiesā.

© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandrs Filejs atnāca uz tiesas sēdi
Aizstāvamies krieviski Latvijā: Filejs runā par tiesu un atkal noliedz okupāciju - Sputnik Latvija
Aleksandrs Filejs atnāca uz tiesas sēdi

Situāciju komentēja arī Latvijas Sabiedrisko organizāciju padomes koordinators Viktors Guščins. Pēc viņa sacītā, ja seko Latvijas varasiestāžu loģikai, tad puse ANO valstu ir okupanti, bet otra puse – okupētie. Pie tam, kā atgādina Guščins, tēze par "Latvijas okupāciju" nekad netika atzīts starptautiskā līmenī. No tā vien var izdarīt secinājumus attiecībā uz tiesvedību pamatotību pret Fileju, bet ja runā precīzāk, par to absolūto nepamatotību.

Ziņu lente
0