Tā ir tāda spēle: VID izskaidroja mācību materiālus ar cilvēkēdājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests pastāstīja, kādēļ vieslekcijā tika iekļauts piemērs ar kanibālismu – tas esot tāds asprātīgs paņēmiens speciālā spēlē.

RĪGA, 12. marts – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mācību materiāls bērniem kurš uzspridzināja Latvijas sociālo tīklu telpu, nav viltojums, bet gan īsta kartiņa no speciālas spēles skolēniem. Saskaņā ar VID datiem, šādas vieslekcijas tika veiktas jau vairākās Latvijas skolās un visas mācību iestādes bija apmierinātas.

Платежный терминал - Sputnik Latvija
VID ir gandarīts: čeku loterijas gaitā "uzķērās" daudzi uzņēmumi

Valsts ieņēmumu dienests centās taisnoties par kanibālisko informatīvo materiālu un publicēja savā mājaslapā paplašinātu preses relīzi, kurā steigšus tika apkopoti arī izglītības iestāžu pateicīgās atsauksmes.

"Pagājušā gada martā Valsts ieņēmumu dienests atsaucās nodibinājuma "Iespējamā misija" aicinājumam un iesaistījās nodibinājuma īstenotajā skolu programmā "Dzīvei gatavs". Tās ietvaros dažādu nozaru uzņēmumu un iestāžu eksperti dodas uz vieslekcijām skolās visā Latvijā, lai dažāda vecuma skolēniem palīdzētu ieraudzīt un izprast, kā skolā apgūstamās zināšanas vēlāk noderēs dzīvē," vēsta VID.

Izrādījās, pēc skolu ielūguma saņemšanas VID darbinieki kā lektori apmeklē 8. un 9. klašu skolēnus visā Latvijā, lai sociālo zinību stundās izskaidrotu, kas ir nodokļi, kā arī kādi pastāv plusi un kādi riski, ja tu tos nemaksā.

Asprātīga un viegla forma

"Šīs vieslekcijas ir izstrādātas, balstoties uz skolu mācību programmu konkrētajām vecuma grupām, vieslekcijas materiāli tiek veidoti tā, lai tie ir skolēniem viegli saprotami un atmiņā paliekoši," taisnojas ierēdņi.

"VID vieslekcijas norisē līdztekus teorētisku zināšanu apguvei ir iekļauta spēle, ar kuras palīdzību asprātīgā un vieglā veidā tiek pārbaudītas skolēnu stundā gūtās zināšanas, mudinot jauniešus atpazīt vēlamos, ar nodokļu nomaksu un sabiedrības ieguvumiem saistītus scenārijus," skaidro VID.

Дрон Bezvests.lv. ведет поиски пропавшего в Олайне регбиста Дависа Перконса - Sputnik Latvija
VID sekos arī no gaisa: dienesta rīcībā nonāks drons

Šie scenāriji ir attēloti karikatūriski, lai jaunieši varētu vieglāk atpazīt vēlamās darbības.

"Sociālajos tīklos publicētais attēls ir tikai viena no teju trīsdesmit spēlē iekļautajām izvēlēm saistībā ar nodokļu maksāšanu. Spēles gaitā tiek piedāvātas gan sociāli atbildīgas izvēles, gan acīmredzami aplamas situācijas. Neviena no tām nav analizējama ārpus spēles konteksta. Visas situācijas un izvēles spēles gaitā lektora vadībā tiek pārrunātas nodarbības laikā," mierina šokētos vecākus nodokļu inspektori.

Klāt pie šīs preses relīzes tika apkopoti arī slavējošas atsauksmes no to skolu pārstāvjiem, kur VID izbraukuma lekcijas jau ir notikušas.

Taču beigās VID darbinieki tomēr atzīmēja, ka, ņemot vērā sabiedrības paaugstināto interesi par šajā spēlē aprakstītajiem scenārijiem, tie "tiks pārskatīti un koriģēti, taču saglabājot mūsdienīgu pieeju mācību procesa organizēšanā tik nozīmīgā tēmā kā nodokļi un veicinot skolēnu kritisko domāšanu jebkurā ikdienas situācijā".

Atgādināsim, ka sociālajos tīklos izcēlās īsta vētra pēc vecāku publikācijas par kādu vieslekciju, kuras laikā bērniem tika izsniegti materiāli ar kanibālisma aprakstu.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Novērot un noklausīties ir bezjēdzīgi: VID vēlas aprēķināt nodokļus ar savām metodēm

Ielaminētā kartiņā ar VID logotipu un lozungu "Dzīvei gatavs" var izlasīt sirdiplosošu stāstu par to, kas notiek, ja nemaksā nodokļus: bezpajumtnieks dzīvo pilsētā, kur nav bezmaksas maltīšu un pajumtes trūcīgajiem, jo Ilzītes mamma, kā arī citas mammas, nemaksāja nodokļus.

"Kādā drūmā piektdienas vakarā Aldis bija tik izsalcis, ka apēda Ilzīti," beidzas VID stāsts.

Saskaņā ar komentētāju datiem, šī lekcija notika pirms dažām dienām Salaspils 1. vidusskolā. Un, izskatās, nebūt ne visi vecāki novērtēja šīs spēles autoru asprātīgo radošo pieeju.

Ziņu lente
0