Labākais, kas ar mums noticis: uz ārzemēm adoptēto bērnu vēstule Labklājības ministrijai

© Sputnik / Sergey MelkonovПодростки идут по парку в Даугавпилсе
Подростки идут по парку в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēstuļu autori raksta, ka adoptēšana ir labākais, kas ar viņiem dzīvē noticis, un aicina neatņemt šo iespēju citiem bērniem.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Labklājības ministrija saņēma 17 vēstules no bērniem, kurus kādreiz adoptēja ārzemnieki, tiek ziņots iestādes mājaslapā.

На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Novecošana un izmiršana: demogrāfu prognoze Rīgai 2050. gadam

Vēstulēs bērni stāsta par savu pieredzi, pateicas Latvijai par iespēju iegūt ģimeni, kur par viņiem rūpējas, ņem vērā viņu vēlmes un vajadzības. Dažu vēstuļu autori jau ir pilngadīgi, un viņi stāsta, ar ko pašlaik nodarbojas – piemēram, mācās par policistu, medmāsu, kādam jau ir savas ģimenes.

Daudzi raksta, ka nav aizmirsuši Latviju, seko līdzi notikumiem dzimtenē, gatavo nacionālos ēdienus un runā latviski ar draugiem, kas palikuši Latvijā.

Vēstuļu autori atzinās, ka adoptēšana ir labākais, kas ar viņiem dzīvē noticis, un aicina neatņemt šo iespēju citiem bērniem.

Pagājušajā nedēļā vairums Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātu atbalstīja moratoriju bērnu adoptēšanai uz ārzemēm, kuri atrodas ārpus ģimenes aizbildniecībā, līdz jaunu normu izstrādei. Tiek apspriesta iespēja ieviest stingrāku Latvijas bērnu adoptēšanas kārtību ārzemniekiem, līdz pat pilnam aizliegumam.

Пожилой мужчина - Sputnik Latvija
Demogrāfs: Latvija ir piektā pasaulē depopulācijas līmeņa ziņā

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem, kopš 2003. gada ārzemnieki adoptējuši 1925 bērnus, turklāt pusi – uz ASV. Pērn ārzemnieki adoptēja 42 bērnus.

Taču, kā pastāstīja labklājības ministre Ramona Petraviča, Latvijā lielākoties adoptē bērnus vecumā līdz sešiem gadiem un ar labu veselību. Faktiski vienīgā iespēja iegūt ģimeni bērniem, kas ir vecāki, un pusaudžiem ir adoptēšana uz ārvalstīm.

Ziņu lente
0