Slēgta piektā daļa ceļu: siltā ziema atstājusi bez pelņas Latvijas mežistrādes uzņēmumus

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasЛесозаготовительная машина
Лесозаготовительная машина  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laikapstākļi nopietni apgrūtinājuši koksnes ieguvi un nedeva iespēju nostiprināt ceļus; priekšā gaidāma vēl viena bēda – anomālā siltuma dēļ var sākt ātrāk vairoties egles astoņzobu mizgrauži.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Siltā un mitrā ziema ievērojami apgrūtinājusi mežistrādes uzņēmumu darbu. Dubļi nopietni bojā smago tehniku, kas dažviet iestīgst zemē metra dziļumā.

Raunas mežistrādes uzņēmuma "Grnatiņi 1" vadītājs Aldis Stūriška pastāstīja Latvija Radio, ka tādēļ šogad meža izciršana aizņem krietni vairāk laika un maksā trīs-četras reizes dārgāk. 2018. gadā uzņēmuma pelņa sastādīja 1,2 miljonus eiro, savukārt pērn gandrīz par miljonu mazāk.

Slēgti tūkstošiem kilometru ceļu

Aldis Stūriška atzīmēja, ka lielais traktors forvarders, kuram ir uzliktas virsū ķēdes, ar lielām grūtībām spēj aizvest kokus līdz noliktavai, savukārt cita smagā tehnika, piemēram, kokvedēji, nevar izbraukt pa šādiem celiņiem. Ja zeme būtu iesalusi, pa to varētu izbraukt, taču tas, spriežot pēc visa, šogad vairs nenotiks.

Субботник - Sputnik Latvija
Gada laikā krasi pieaugusi maksa par atkritumu izvešanu no meža

Ir arī citi veidi kā nostiprināt zemi, taču tie ir dārgi, kas nozīmē, ka uzņēmuma izmaksas tikai un vienīgi pieaugs. Turklāt šogad ievērojami samazinājies kokmateriālu pieprasījums, tādēļ uzņēmums paspēj sagatavot pietiekami daudz. Šādos apstākļos tehnikas operatoriem jāuzvedas atbildīgi – jo vairāk viņi brauks pa jēlo zemi, jo mīkstāka tā kļūs.

Valsts mežsaimniecības uzņēmums "Latvijas Valsts meži" soda savus darbu veicējus par ceļu bojāšanu.

"Latvijas Valsts meži" pārstāvis Tomass Kotovičs pastāstīja, ka parasti ir divi meža izciršanas veidi – ziemas un vasaras. Vasarā darbus veic sausā laikā, savukārt ziemā – kad aizsalst ceļi. Šogad ziemā strādāt bijis sarežģīti, tādēļ izciršana, kas ir nepieciešama meža kopšanai un tā atjaunošanai, tiks veikta vasarā.

"Mēs ļoti daudz būvējam un atjaunojam meža ceļus. Arī sekojam tam, lai viņi netiktu sabojāti darba laikā.

Uz šodienu mēs esam slēguši apmēram 8300 kilometrus meža ceļu.

Tātad "Latvijas Valsts mežu" kontraktētie kokvedēji pa šo ceļu nevar braukt. Tie ir aptuveni 22% no visiem ceļiem. Neatkarīgi no tā, kam viņi pieder," pastāstīja "Latvijas Valsts mežu" pārstāvis.

Pēdējo gadu laikā uzņēmums atremontējis aptuveni 300 kilometru ceļu. Neraugoties uz šķēršļiem, šogad izdevās izpildīt visus līgumus laikus.

Mizgrauzis uzbrūk

Taču ceļi nav vienīgais, ko ietekmē siltā ziema. Mežistrādes uzņēmumus uztrauc iespējamā koksnes kaitēkļu savairošanās vasarā.

"Ja būs vēss pavasaris, viņi vairojas lēnāk. Ja būs ļoti silts pavasaris, tad varētu izveidoties vairākas egles astoņzobu mizgraužu paaudzes. Un viņi patiešām ļoti apdraud egli Latvijā.

Ko darīt šajā situācijā? Ir ārkārtīgi svarīgi visiem mežu īpašniekiem, ieraugot bojātus kokus, tos pēc iespējas ātrāk izvākt no meža ārā," paskaidroja Kotovičs.

Ja koki ir lieli, obligāti ir jāsaņem atļauja no Valsts meža dienesta. Ja bojātie koki netiks aizvākti laikus, var ciest lielas meža platības.

Ziņu lente
0