Pēc tiesību zaudēšanas par braukšanu dzērumā latvieši turpina dzert un sēsties pie stūres

CC0 / Pexels / Пьяный водитель
Пьяный водитель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par braukšanu dzērumā sodīts cilvēks vairs nekad nesēdīsies pie stūres iereibis, uzskata petīcijas autors.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Naudas sodi un tiesību zaudēšana nebiedē Latvijas iedzīvotājus – viņi turpina dzērumā sēsties pie stūres, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

Pērn Latvijā pie stūres alkohola reibumā sēdās 3500 autovadītāju. Trešajai daļai no tiem tobrīd jau nebija autovadītāja tiesību – tās tika atņemtas par iepriekšēju analoģisku pārkāpumu.

"Tie, kam tiesības atņemtas, viņi turpina braukt, kamēr netiek policijas nagos. Ja brauc bez tiesībām reibumā, tā jau ir kriminālatbildība. Tur ir tiesas kompetence, nav policijas jautājums, bet slikti, ka brauc arī lielajos reibumos. Absolūtais vairākums brauc virs 1,5 promiles. Tie ir potenciālie bīstami vadītāji," pateica Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs.

Приборная панель автомобиля - Sputnik Latvija
CSDD Jelgavas nodaļas vadītāja zaudēja savu amatu

Ja autovadītājs alkohola reibuma stāvoklī iekļūst CSNg, visbiežāk tā ir smaga avārija, stāsta Valsts tiesu ekspertīžu biroja vecākais tiesu eksperts Oskars Irbītis. Parasti tas ir saistīts ar izbraukšanu pretējā braukšanas joslā, gadās arī nobraukšana no ceļa lielā ātrumā. Tādēļ, pēc viņa domām, vajag biežāk organizēt policistu reidus, kas pēdējā laikā resursu trūkuma dēļ notiek reti.

"Jāatgriež ceļu policija atpakaļ uz ceļa. Tātad jābūt dzīviem policistiem, kas dzērumā braucējus var noķert. Tas attiecas arī uz citiem pārkāpumiem, kurus nevar fiksēt ar robotizētajiem līdzekļiem. Ne par velti ir absolūtā taisnība – nekas nedisciplinē autovadītāju, ka aiz muguras braucoša policijas mašīna," uzskata Irbītis.

Nesen portālā Manabalss.lv tika publicēta petīcija, kura izraisīja sabiedrības diskusiju saistībā ar sodu piemērošanu dzērājšoferiem.

Patlaban par braukšanu dzērumā var pazaudēt tiesības uz laiku līdz četriem gadiem. Petīcijas autors uzskata, ka tas ir nesamērīgi ilgs termiņš, savukārt tiesību atņemšana izslēdz cilvēkus, sevišķi lauku iedzīvotājus, no darba tirgus, kas nedod viņiem iespējas un neļauj uzturēt ģimeni.

Radio Baltkom intervijā petīcijas autore Katre Sietinsone paziņoja, ka, protams, braukšana dzērumā – tas ir pārkāpums, par kuru jāparedz sods, taču normāls cilvēks otru reizi tā nekad nerīkosies.

Šādai idejai piekrita vien nedaudzi – divās nedēļās petīciju parakstījuši vien 192 cilvēki.

Ziņu lente
0