Deviņi no desmit vietējiem iedzīvotājiem ir pret poligona paplašināšanu Daugavpils novadā

© Sputnik / Sergey MelkonovТяжелая военная техника США Stryker M1128 Mobile Gun System возможно будет стрелять на новом полигоне под Даугавпилсом
Тяжелая военная техника США Stryker M1128 Mobile Gun System возможно будет стрелять на новом полигоне под Даугавпилсом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vietējie iedzīvotāji nenopriecājās par militārpersonu solījumiem uzbūvēt jaunus ceļus un uzstājās pret bāzes "Meža Mackeviči" paplašināšanu; pašvaldības bažas ir saistītas ar to, ka poligons apdraud Daugavpils lidostas projektu, kuram varētu būt starptautiska nozīme.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Vairāk nekā 12 tūkstoši vietējo iedzīvotāju piedalījās sabiedriskā apspriešanā saistībā ar militārā poligona "Meža Mackeviči" paplašināšanu, pastāstīja Latvijas Radio Daugavpils novada domes Plānošanas daļas vadītāja Olga Lukaševiča.

Vismaz 90% no viņiem izteicās pret poligona paplašināšanu kā tādu.

Šobrīd notiek datu apstrāde, vispirms rezultāti tiks prezentēti Aizsardzības ministrijai.

Iestādē jaunus komentārus pagaidām nesniedz un atsaucas uz iepriekšējiem paziņojumiem, ka uzklausīs iedzīvotāju viedokli. Militārpersonas sola uzlabot dzīves apstākļus reģionā: veikt māju rekonstrukciju, savest kārtībā mežu meliorācijas sistēmu un uzbūvēt tiltu.

Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins atgādināja, ka galīgo atļauju izmantot teritoriju militārajām vajadzībām var piešķirt tikai vietējā pašvaldība.

Lidostai nebūt

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, Daugavpils novada vadība pieprasīja arī Daugavpils varasiestāžu viedokli attiecībā uz poligonu.

Pilsētas mērs Andrejs Elksniņš pastāstīja, ka militārās bāzes paplašināšanās var traucēt izveidot Daugavpilī lidostu, vēsta bb.lv.

Пикет Социалистической партии Латвии у кабинета министров против бедности и милитаризации - Sputnik Latvija
Kur darbojas Pabriks, tur mirst fabrikas: NATO padara trūcīgos vēl trūcīgākus

"Protams, vēsturiski tur atradās militārās vienības, tur ir infrastruktūra, kuru izmanto NBS un Zemessardze. Bet mums lielas bažas raisa tas, ka atbilstoši likumdošanai šai teritorijai tiks noteikts sevišķā kārtā reglamentēts izmantošanas statuss, kas noteiks ierobežojumus gaisa telpai.

Aptuveni piecu līdz septiņu kilometru attālumā no poligona "guļ" projekts "Daugavpils lidlauks". Manuprāt, tas ietekmēs lidlauka attīstību," uzsvēra Elksniņš.

Viņš uzskata, ka Latgalei kopumā nepieciešams vērienīgs infrastruktūras objekts, kurš ļautu stimulēt un paātrināt pasažieru pārvadājumus un komercpārvadājumus.

"Liepājas lidlauks nebija nepieciešams, jo viņu funkcijas ir iekšējie pārvadājumi, bet Daugavpils lidlauka nozīme varētu būt arī ārpus Latvijas, turklāt veiksmīgi konkurējot ar Viļņu, Baltkrieviju un Krieviju," uzsvēra Elksniņš.

Viņš atzīst, ka šādu projektu varētu īstenot tikai ar mērķu valsts dotāciju, Eiropas fondu līdzekļu vai privāto investīciju piesaistīšanu.

"Diemžēl pašlaik par privāto investoru runāt nevar, jo mums blakus ir poligons ar ierobežojumiem, kas ietekmēs gaisa satiksmes kustību un attīstību. Lidostas ideja varētu tikt arī "apglabāta"," secināja Elksniņš.

Daugavpils lidostas ideja tiek apspriesta ne tikai vietējā līmenī, bet arī valsts mērogā. Patlaban Ministru kabinetā strādā pie šīs iniciatīvas provizoriskā vērtējuma.

Ziņu lente
0