Latvija pieprasa Eiropas Komisijai pastiprināt klimata mērķus

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasПарогазовая теплоэлектростанция
Парогазовая теплоэлектростанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdien ES vides ministri apspriedīs klimata mērķus un "zaļo attīstību" – Latvija pieprasa vēl vairāk samazināt izmešu skaitu.

RĪGA, 3. marts – Sputnik. Divpadsmit Eiropas Savienības valstis vērsušās pie Eiropas Komisijas ar aicinājumu pastiprināt ES klimata mērķus attiecībā uz izmešu skaita samazināšanu līdz 2030. gadam.

Ветряные электростанции - Sputnik Latvija
Klimatiski neitrāla ekonomika Latvijai izmaksās 10 miljardus eiro

Prasību parakstīja Austrija, Dānija, Francija, Itālija, Latvija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Slovēnija, Spānija, Somija un Zviedrija. Latvijas vārdā vēstuli parakstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.

"Darbībām saistība ar klimatu ir jābūt straujām. ES ir jāparāda piemērs klimata mērķu noteikšanā, jo visas pasaules valstis atjaunina savus izmešu samazināšanas mērķus. Komisijai ir jāpiedāvā pastiprināt samazināšanas mērķus 2030. gadam ne vēlāk par jūniju. To varētu saskaņot līdz nākošajai starptautiskajai klimata konferencei Glāzgovā novembrī," paziņoja Somijas vides un klimata ministre Krista Mikonena.

ES vides ministri apspriedīs klimata darbības Vides padomes sēdē 5. martā. Tikšanās laikā tiks rosināti arī "zaļās" attīstības jautājumi.

Ekoloģijas nodokļu apmērs Eiropas Savienībā variējas, tomēr visvairāk par dabas aizsardzību maksā Latvijā – ekoloģijas nodokļi sastāda 10,9% valsts nodokļu. Rūpes par apkārtējo vidi dārgi izmaksā arī Bulgārijas (9,8%), Grieķijas (9,5%), Slovēnijas (9,4%) un Horvātijas (9,3%) iedzīvotājiem. 

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Valsts budžets vējā: pāreja pie "zaļās" enerģijas var izputināt Latviju

Iepriekš Latvijas ekonomikas ministrija pieprasīja aptuveni desmit miljardus eiro Nacionālajam enerģētikas un klimata plānam 2021.-2030. gadam. Dokuments liecina, ka klimatiski neitrālas ekonomikas panākšanai īpaša uzmanība tiks veltīta vēja un Saules enerģijai. Eiropas Savienība plāno panākt klimatisko neitralitāti – sasniegt siltumnīcas gāzu izmešu nulles līmeni līdz 2050. gadam, pilnībā atsakoties no oglēm, turklāt vairāk nekā 80% elektrības jāizstrādā uz atjaunojamo enerģijas avotu pamata.

Ziņu lente
0