Nebaidieties no koronavīrusa un brauciet uz laukiem: ārsti Latvijā lūdz nezvanīt velti

© REUTERS/Massimo PincaЧеловек в защитной маске сидит на рынке
Человек в защитной маске сидит на рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotājiem nevajadzētu ārkārtīgi baidīties no jaunā koronovīrusa COVID-19, taču piesardzība ir jāievēro, paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule.

RĪGA, 29. februāris — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule ieteica nebaidīties no jaunā koronavīrusa un nezvanīt dienestam bez spilgti izpaustiem saslimšanas simptomiem, vēsta TV3.

Cipule atklāja, ka NMPD neuzskata par nepamatotu izsaukumu zvanus, kad tiek paustas bažas par iespējamu inficēšanos ar koronavīrusu, jo tādu rīcību – konsultēties šaubu gadījumā – prasa starptautiskie standarti. Tomēr mediķi lūdz nezvanīt dienestam cilvēkus, kam nav nekādu slimības simptomu vai tie ir ļoti neizteikti. Ja nav sasirgšanas simptomu, analīzes vīrusu neuzrādīs un nāksies tērēt resursus atkārtotām analīzēm, paskaidroja Cipule.

Забор анализов у пациента, пораженного коронавирусом - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 80 eiro par analīzi: Latvijā piedāvā veikt koronavīrusa maksas testu

Cipule paskaidroja, ka cilvēku panika ir saprotama, jo vienmēr ir bailes no nezināmā, un jaunais vīruss joprojām ir nezināms. Tāpēc aizvien vairāk cilvēku vēršas pēc palīdzības aizdomās par infekciju, un atbildīgie dienesti sapratuši, ka vajadzīgi pasākumi, lai nevestu šos cilvēkus uz slimnīcām, bet ņemtu analīzes mājās.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle ieteica iedzīvotājiem pavadīt atvaļinājumu un brīvdienas mājās – Latvijā, turklāt vēlams – laukos.

Viņa uzsvēra, ka infektologi neiesaka apmeklēt vīrusa skartās teritorijas vai vismaz rūpīgi apsvērt brauciena nepieciešamību.

Vakar pirmais  COVID-19 saslimšanas gadījums tika fiksēts Igaunijā. Kļuva zināms, ka saslimušais vispirms ieradies Rīgas lidostā ar reisu no Stambulas, nokļuvis autoostā ar maršruta taksometru, pēc tam devies uz Tallinu "Lux Express" autobusā. Igaunijā viņš sajutis sāpes kaklā un izsaucis ātro palīdzību. 

Patlaban vīrietis saņem simptomātisku ārstēšanos Rietumtallinas slimnīcā, stāsta Postimees. Latvijā tiek sperti piesardzības soļi. Atbildīgie dienesti sameklējuši visus, kuri brauca autobusā uz Tallinu kopā ar saslimušo un 46  reisa Stambula-Rīga pasažierus. Viņi visi ir brīdināti.

REUTERS/David Mercado - Sputnik Latvija
Reisa Stambula-Rīga pasažiere: mums bija lielas iespējas šodien kādu inficēt

Tāpat koronavīrusa COVID-19 infekcijas gadījums oficiāli apstiprināts Lietuvā. Sieviete, kas atgriezās no Veronas 24.februārī, patlaban izolēta Šauļu slimnīcā. Viņai ir viegli izteikti simptomi, temperatūra nav paaugstināta. Mediķi uzrauga arī slimnieces ģimenes locekļus, iestādes cenšas noskaidrot, ar ko sieviete tikusies un seko šo cilvēku stāvoklim.

Pirmais inficēšanās gadījums fiksēts arī Baltkrievijā. Republikas Veselības ministrijas dati liecina, ka 27.februārī infekcija fiksēta studentam no Irānas, kuš ieradās Baltkrievijā 22.februārī no Baku.

"Pacients un cilvēki, ar ko viņš kontaktējies, izvietoti slēgtos boksos Minskas infekciju slimnīcā. Jaunieša pašsajūta ir apmierinoša," piebilda resors.

Koronavīrusa pacientu skaits kontinentālajā Ķīnā tuvojas 79 tūkstošiem, miruši 2778 cilvēki, izārstējušies vairāk nekā 36 tūkstoši. Inficēšanās gadījumi fiksēti vēl 46 valstīs.

Ziņu lente
0