Ko vēlaties, tikai ne Čekušinu: politologs nedod "Saskaņai" cerību uz Rīgas mēra posteni

© из личного архива Филиппа РаевскогоПолитолог Филипп Раевский
Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīga var saņemt negaidītu mēru, taču "Saskaņas" saraksta jaunajam līderim Konstantīnam Čekušinam nav izredžu vadīt galvaspilsētas pašvaldību, uzskata politologs Filips Rajevskis.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Partija "Saskaņa" izvirzīja krievu skolu aizstāvi Konstantīnu Čekušinu Rīgas mēra postenim. Vienlaikus tika publiskots partijas kandidātu provizoriskais saraksts Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām.

Čekušina izvirzīšana liecina, ka "Saskaņa" Rīgā atsaukusi atmiņā krievvalodīgos vēlētājus, taču viņam nav izredžu ieņemt Rīgas mēra posteni, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja politologs Filips Rajevskis.

"Acīmredzot, "Saskaņā" nolēmuši, ka jāatgriežas pie elektorāta, kas balso nevis aprēķina, bet ideoloģisko apsvērumu dēļ. Čekušina kandidatūra rāda, ka "Saskaņa" ir gatava strādāt krievvalodīgo vēlētāju interesēs, taču viņam nav izredžu stāties Rīgas domes priekšgalā," teica Rajevskis.

Pēc politologa domām, Čekušins diezin vai varētu iztikt bez koalīcijas, taču nav iespējams iedomāties, kādu partiju pāstāvji sēdīsies pie pārrunu galda ar viņu.

Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Urbanovičs: "Saskaņa" ir pārliecināta, ka Rīgas domes atlaišanu atzīs par nelikumīgu

"Vēsturiski "Saskaņas" potenciālais koalīcijas partneris ir partija "Gods kalpot Rīgai". Taču, izskatot Nila Ušakova publiskotā saraksta kodolu, droši var teikt, ka viņu starpā radīsies emocionālas problēmas – diezin vai viņiem izdosies ātri aizmirst, ar ko beidzās viņu iepriekšējā sadarbība," norādīja Rajevskis.

Eksperts uzskata, ka daudzām partijām ir izredzes nokļūt nākamajā Rīgas domes sastāvā, un spēku sadalījums jaunajā pašvaldībā būs atkarīgs no deputātu spējām atrast kompromisus.

"Starpība starp partijām var sastādīt burtiski dažas balsis, un ļoti ticams, ka par Rīgas mēru kļūs negaidīts kandidāts. Kompromisi jau ir noveduši pie tā, ka Latvijas premjera krēsls nokļuvis Saeimas vismazākās partijas rokās. Tāds notikumu attīstības variants nav izslēgts arī Rīgā," paskaidroja Rajevskis.

Likums par Rīgas domes atlaišanu stājās spēkā 25.februārī. Domājams, galvaspilsētas pašvaldības ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī.

Раевский не дал "Согласию" ни единого шанса в борьбе за пост мэра Риги
Ziņu lente
0