Latvija atbrīvojusies no vairākiem tūkstošiem ierēdņu

© Sputnik / Дмитрий АстаховМужчина закрывает портфель
Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšlietu ministrija, Tieslietu ministrija un Labklājības ministrija labāk nekā pārējās "izmēzušas" ierēdņu aparātu.

RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Valsts kancelejas direktors Jānis Citkovskis atklāja, ka triju gadu laikā ierēdņu skaits valstī samazinājies par trim trūkstošiem. To viņs paziņoja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē, vēsta Tvnet.lv.

Citkovskis atgādināja, ka valsts pārvaldes reformu plānu valdība apstiprinājusi 2017.gadā. Tobrīs Latvijā bija 42 tūkstoši ierēdņu. Saskaņā ar plānu viņu skaits tuvākajos gados bija jāsamazina par 6%.

2018.gada nogalē nospraustais uzdevums paredzēja triju gadu laikā (līdz 2020.gada beigām) par 6% samazināt štata vietu kopskaitu valsts pārvaldē. Plānu izdevies pat pārpildīt. No 2017.gada līdz 2019.gada novembrim valsts pārvaldē nodarbināto darbinieku skaits sarucis apmēram par 7% - par 3 tūkstošiem cilvēku. Tiesa, tie patlaban ir tikai provizoriski dati.

Евро - Sputnik Latvija
Datora iemaņas un savlaicīgs darbs: par ko ierēdņi saņem piemaksas

Citkovskis akcentēja, ka vislabāk no ierēdņiem atbrīvojusies Iekšlietu ministrija, Tieslietu ministrija un Labklājības ministrija. Pie tam štata samazināšana ritēja ne tikai reformas ietvaros, bet arī uz darbinieku dabiskās atsijāšanas rēķina.

Kultūras ministrija, Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija no plāna atpaliek – resoriem vēl nav izdevies panākt štata samazināšanu pat par 6%.

2019.gadā Citkovskis ziņoja valdībai, ka, pateicoties reformai valsts pārvaldes sistēmā, izdevies ietaupīt 22,44 miljonus eiro. Valsts kancelejas direktors atzīmēja, ka štatu samazināšanā pārsvarā tiek izmantota neaizpildīto štata vietu likvidācija un jaunu štata vienību izveides moratorijs.

Valsts kancelejas direktors oaskaidroja, ka valsts pārvaldē tiek īstenota tā saucamā "mīkstā reforma". Štata samazināšana notiek tā: kad cilvēks pamet darba vietu, jauns viņa vietā netiek pieņemts, tiek pārskatīta darba organizācijas sistēma.

Tāpat amatpersona pastāstīja, ka, piemēram, samazinājies štata vienību skaits starp ierēdņiem, kuri nodarbojās ar eirofondu sadales jautājumiem.

Ziņu lente
0