Dānija izdos Kristīni Misāni, taču ne DĀR

CC BY 2.0 / sean hobson / the holeТюремная камера
Тюремная камера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsone Kristīne Misāne tiks izdota Latvijai – Dānijas tiesa atcēlusi sievietes ekstradīciju uz Dienvidāfrikas Republiku.

RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Latvijas Ģenerālprokuratūras metode ir palīdzējusi. Latvijas pilsone Kristīne Misāne, ko Dienvidāfrikas Republikā apsūdz par pašas bērna nolaupīšanu, tiks izdota Latvijai, nevis DĀR, vēsta Mixnews.lv.

Ceturtdien, 20.februārī Dānijas tiesa apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora Jana Rekendorfa lēmumu, ar kuru tika atcelta Misānes ekstradīcija uz Dienvidāfrikas Republiku.

Янис Борданс - министр юстиции Латвии - Sputnik Latvija
Tieslietu ministrija: darām visu iespējamo Misānes aizstāvībai

Atgādināsim, ka 18.februārī Latvijas Ģenerālprokuratūra, saņēmusi jaunus pierādījumus, izrakstīja Eiropas orderi Latvijas pilsones arestam un nodeva to kompetentām iestādēm Dānijā, lai Misāne tiktu izsūtīta soda izciešanai Latvijā.

Vecākais prokurors Aivars Ostapko intervijā Latvijas radio paskaidroja, kāpēc Latvija nevarēja veikt šo procedūru agrāk – iestādes nevarēja izsniegt Eiropas orderi, ko šim nolūkam par apsūdzētās izdarīto pārkāpumu paredzētajam sodam jāpārsniedz gads. Taču Latvijas kompetento iestāžu rīcībā bija pierādījumi tikai par noziegumiem, par kuriem paredzētais sods nepārsniedz brīvības atņemšanu uz 3 mēnešiem.

Kad Misānes māsa Mārīte Batraka nodeva papildu pierādījumus, tika izrakstīts Eiropas orderis arestam un nosūtīts pieprasījums Latvijas valstspiederīgās izdošanai.

Domājams, Misāne tiks izdota Latvijai, kur viņa tiek turēta aizdomās par izvairīšanos no tiesas vai Bāreņu tiesas lēmuma, par sveša finanšu instrumenta vai maksājumu līdzekļa nolaupīšanu un dokumentu viltošanu.

Misānes lieta

Kristīne Misāne 2011.gadā iepazinās ar DĀR pilsoni, pēc četrus gadus ilgām attiecībām viņiem piedzima meita. Taču vecāku starpā sākās konflikti, un vīrietis, pēc Misānes vārdiem, sāka nežēlīgi izturēties pret viņu, viņas vecāko dēlu un meitu.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Putins "iedarbojās": Latvijas prezidents Misānes lietā sasauca ārkārtas sanāksmi

Nobažījusies par savu un savu bērnu drošību, Misāne 2018.gadā atgriezās Latvijā. 2018.gada decembrī viņa devās biznesa braucienā uz Mozambiku caur Kopenhāgenu, taču Dānijā viņa tika aizturēta, jo atradās Interpola meklēšanā pēc DĀR pieprasījuma par bērna nolaupīšanu.

Kopš tā laika viņa bija arestēta Dānijā. Dānija izvērtēja sievietes izdošanu DĀR, ignorējot Latvijas valdības lūgumus, kura centās aizsargāt savu pilsoni.

Ja Misāne būtu izdota DĀR, kur viņas soli uzskata par "bērnu nolaupīšanu", viņai draudētu 15 gadus ilgs cietumsods.

Ziņu lente
0