Gilis pastāstīja, cik grūti krieviem ir iekārtoties darbā valsts sektorā Latvijā

© фото из личного архиваГилис Вадим
Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc politologa un publicista Vadima Giļa sacītā, Latvijas provincē ir visnotaļ grūti iekārtoties darbā valsts sektorā, savukārt Rīgā situācija ir citādāka.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji, kuri runā krievu valodā, nelabprāt iekārtojas darbā publiskajā sektorā, paziņoja radio Baltkom Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Pēc viņa sacītā, krievvalodīgo iedzīvotāju pārstāvjiem nav grūtāk atrast darbu publiskajā sektorā, nekā latviešiem.

Latvijas provincē ir visnotaļ grūti iekārtoties darbā valsts sektorā, atzīmēja Sputnik Latvija intervijā politologs, publicists Vadims Gilis.

"Provinciālā līmenī tādās pilsētās, kā Rēzekne, Daugavpils, algas publiskajā sektorā ir augstākas, nekā privātajā, un arī bezdarbs kopumā ir augstāks, nekā Rīgā. Attiecīgi, ieņemt vietu valsts sektorā ir ļoti patīkami gan algas, gan sociālo garantiju ziņā. Savukārt iekārtoties darbā tur nav tik vienkārši – tas jādara caur paziņām. Tātad, ir jāpazīst kāds no strādājošā kolektīva, kurš, protams, sastāv no latviešiem. Un tas nozīmē, ka arī izredzes iekārtoties darbā pie šī kolektīva lielākas būs latviešiem," paskaidroja Gilis.

Turklāt, pēc viņa sacītā, strādāt valsts struktūrā nozīmē ne vien labas prasmes runāt, bet arī pareizi rakstīt latviešu valodā.

Рыбоперерабатывающий цех на предприятии Brīvais vilnis - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sabāzt zivis bundžās var arī latvieši: kādus viesstrādniekus gaida Latvijā

"Ir jānoformē liels skaits dokumentu labā latviešu valodā. Tie krievi, kas pat labi runā latviešu valodā, ne vienmēr labi raksta tajā. Un tā ir problēma," atzīmēja Gilis.

Politologs precizēja, ka Rīgā situācija atšķiras – salīdzinājumā ar provinci, tur ir daudz augsti apmaksāta darba.

Latvijā ir atzīta tikai viena valsts valoda – latviešu, neraugoties uz to, ka līdz pat 40% valsts iedzīvotāju runā krieviski. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, Latvijā publiskajā sektorā strādā aptuveni 58 tūkstoši cilvēku.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Latvijas Valsts kancelejas budžets 2020. gadam sastāda 5,67 miljonus eiro, kas ir par 810 tūkstošiem eiro vairāk, nekā pērn. Iestādes darbinieku algām piešķirti aptuveni 2,38 miljoni eiro.

Гилис рассказал, насколько сложно русским попасть на госслужбу в Латвии
Ziņu lente
0