Nākamreiz iesūdzēsim tiesā: Saeimas deputāts sašutis par uzrunāšanu krievu valodā lidostā

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры в аэропорту Рига
Пассажиры в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Atis Lejiņš pasūdzējās, ka lidostā "Rīga" viņa sievu uzrunājuši krievu valodā, taču viņa publikāciju sociālajos tīklos neizraisīja atbalstu pat dažam labam latvietim.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Tautas kalpa Ata Lejiņa sašutumam nav robežu – viņa sievu Rīgas lidostā sagaidīja krievu valodā. Par šo šausmīgo atgadījumu viņš emocionāli paziņoja sociālajos tīklos.

"Pirms dažām dienām mana sieva atgriezās no vizītes ārzemēs, un kārtējo reizi viņu Riga International Airport (Starptautiskā lidosta "Rīga" – Sputnik) drošības kontrolē smaidīgas latvietes un latvieši uzrunāja krieviski! Kad beigsies tā mūsu servilitāte pret okupētās Latvijas laikā iepotēto pietāti pret krievu valodu? Kāda tad jēga dzīvot Latvijā, ja pirmā valoda nav mūsu valsts - latviešu valoda... Pagājuši taču jau 30 gadi, kopš dzīvojam atkal savā valstī! Reizēm pacietības vadzis vienkārši lūst. Ja tas vēlreiz atkārtosies, mēs lidostu iesūdzēsim tiesā par valsts valodas likuma pārkāpšanu un arī cieņas aizskaršanu!" uzrakstīja Facebook un Twitter Atis Lejiņš.

Interesanti, ka sašutuma pilnā Saeimas deputāta publikācija neguva viennozīmīgu atbalstu pat latviešu publikas vidū.

"Atgriežoties Rīgā, drošības kontrole nav jāveic. Jūsu stāstā kaut kas neiet kopā," atzīmē Edgars Briedis.

"Varbūt lidostā vispār vajadzētu runāt tikai vienā starptautiskā valodā – angļu? Tā lai visi saprot. Nevienā citas valsts lidostā nemanīju ka tur runātu 3 citās valodās. 95% lidostu runā tikai angliski. Un tur nez kāpēc visi visu saprot," dalās domās Ēriks Kažus.

"Lejiņa kungs - kādēļ uzruna krievu valodā būtu traktējama kā cieņas aizskaršana? Acīmredzot, apkalpojošais personāls strādā tā, kā viņiem ir efektīvāk, nevis kādas iepotētas servilitātes dēļ. Ja efektīvāk ir mēģināt uzminēt kādā valodā cilvēks visticamāk runā, kādēļ darbiniekiem to neļaut darīt?" uzskata Edgars Lazdiņš.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Operatorus pametīs gan krievi, gan latvieši: kam vajadzīgi prezidenta grozījumi televīzijā

Atgādināsim, ka Valsts valodas centrs (VVC) regulāri pieņem sūdzības no latviešu valodas aizstāvjiem. Aizpagājušajā gadā Centrs laida klajā pat speciālu lietotni "Valodas draugs", ar kura palīdzību ikviens lietotājs var nosūtīt paziņojumu par valodas normu pārkāpumu vai, tieši pretēji, paslavēt par latviešu valodas lietošanu.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neraugoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi un bērnu laukumi.

Ziņu lente
0