Velns slēpjas detaļās: kādiem dzīvokļiem atcels nekustamā īpašuma nodokli

© Sputnik / Кирилл КаллиниковВходная дверь в квартире многоэтажного жилого дома
Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts zemes dienesta un Tieslietu ministrijas ierēdņi turpina darbu pie jaunās kadastrālās vērtības noteikšanas sistēmas; pagaidām TM tur doto vārdu saistībā ar dzīvojamās platības vērtības neapliekamā minimuma ieviešanas nepieciešamību, taču ne viss ir tik vienkārši.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Vakar, 17. februārī, sistēmas izstrādātāji prezentēja Saeimas deputātiem no Nodokļu apakškomisijas savus piedāvājumus kadastrālās vērtības noteikšanai, raksta BB.lv.

Spriežot pēc vakardienas prezentācijas, pagaidām Tieslietu ministrija tur doto vārdu un patiešām ir gatava aizstāvēt nepieciešamību ieviest dzīvojamās platības vērtības neapliekamo minimumu. Jeb, runājot tiešāk: tiek piedāvāts neiekasēt nodokli par "primāro" (lasi – galveno) dzīvesvietu ar kadastrālo vērtību līdz 100 tūkstošiem eiro. ja kadastrālā vērtība pārsniedz 100 tūkstošus eiro, tad šī daļa dzīvojamās platības tiek aplikta ar nodokli ar koeficientu 0,2.

Портмоне с кредитными картами в кармане - Sputnik Latvija
Latviešiem atkal līdīs kabatā: elektroinstalācijas pārbaude būs obligāta

Runājot vienkāršākā valodā, vienas-divu istabu dzīvokļi padomju perioda mājās (hruščovkas, "lietuviešu projekts", speciālie projekti) tagad nevar maksāt dārgāk par 100 tūkstošiem eiro – pat Rīgas centrā. Tātad, tūkstošiem ģimeņu vispār atbrīvos no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksas. Visticamāk, nenāksies maksāt NĪN, vai arī šī maksa būs simboliska, arī padomju laiku trīs un četru istabu dzīvokļu īpašniekiem, jo arī to kadastrālā vērtība nepārsniegs 100 tūkstošus eiro vērtību, vai arī nedaudz pārsniegs to (piemēram, Rīgas Klusajā centrā).

Skaidrs, ka jauno mājvietu kadastrālā vērtība, sevišķi lielpilsētās, visticamāk, pārsniegs 100 tūkstošus eiro. Tieslietu ministrija pat minēja konkrētu un uzskatāmu piemēru, kā tiks aprēķināts mājokļa NĪN. Piemēram, jūsu dzīvokļa kadastrālā vērtība sastāda 150 tūkstošus eiro. No šīs summas atņem mājokļa vērtības neapliekamo minimumu – 100 tūkstošus eiro, un pēc tam iegūtos 50 tūkstošus eiro sareizinām ar koeficientu 0,2.

Iznāk, ka NĪN 0,002 apmērā tiek iekasēts no 10 tūkstošu eiro summas. Rezultātā par dzīvokli ar kadastrālo vērtību 150 tūkstošu eiro apmērā gadā būs jāmaksā 20 eiro. Tas ir acīmredzami mazāk, nekā vairums Latvijas iedzīvotāju (pat ņemot vērā atlaides, kas, piemēram, tiek piemērotas ģimenēm ar bērniem) maksāja un turpina maksāt šodien.

Velns slēpjas detaļās

"Tiesa, kā jau parasti, velns slēpjas detaļās. Jo nekustamā īpašuma nodoklis ietver sevī ne tikai nodokli par mājokli, bet arī nodokli par zemi zem mājas. Tieslietu ministrija piedāvā noteikt neapliekami minimumu zemei 10 tūkstošu eiro apmērā

Ja jūsu zeme maksā dārgāk, kas, piemēram, Rīgā visticamāk arī ir, tad par pārējo daļu nāksies samaksāt nodokli. Un ja zeme atrodas ļoti prestižā vietā, tad arī nodoklis būs samērā augsts pat primārajam (galvenajam mājoklim)," atzīmēja Saeimas Nodokļu apakškomisijas locekle Ļubova Švecova.

Tieslietu ministrija min šādu piemēru. Ja zemes kadastrālā vērtība ir 8 tūkstoši eiro, tad nodoklis, protams, ir nulle. Savukārt ja 40 tūkstoši eiro, tad no 40 tūkstošiem atņem 10 tūkstošus (neapliekamo minimumu) un sareizina ar koeficientu 0,2. Iegūtos 6000 eiro sareizinām ar nodokli 0,015 apmērā un rezultātā nodoklis sastādīs 90 eiro.

Par luksus klases mājokli un birojiem nāksies piemaksāt

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas aprēķiniem, pat pēc neapliekamā minimuma ieviešanas primārajam mājoklim valsts un pašvaldības izrādīsies pat plusā. Ikgadējam valsts kases ienākumiem no NĪN jāsastāda 62 miljoni eiro! rodas jautājums: kādā viedā? Spriežot pēc visa, tiks paaugstināts nodoklis par nedzīvojamo fondu (biroji, ražošanas korpusi un tamlīdzīgi), kā arī dārgajam luksus klases mājoklim un mājoklim, kas tiek izmantots komercnolūkos.

Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Uzzināt savu cenu: eksperti aprēķināja dzīves izmaksas Latvijā

Piemēram, ja firmai vai privātpersonai Zemes grāmatā ir divi un vairāk nekustamā īpašuma objekti, tad šiem objektiem tiks piemērota jau paaugstināta nodokļa likme. Visticamāk, arī nodokļu atvieglojumus otrajam, trešajam un sekojošajiem dzīvokļiem, kas pieder vienai personai, piemērot nedrīkstēs.

"Brīnumi nenotiek: ja kādām kategorijām valsts samazina, turklāt ievērojami, nekustamā īpašuma nodokļa likmi, vai pat atbrīvo no nodokļa maksas, tad citām kategorijām nodokli pacels," paziņoja deputāte Švecova.

Tieslietu ministrijas pārstāvis deva saprast, ka tā tas arī būs, jo kadastrālo vērtību centīsies pacelt līdz tirgus vērtībai – gan komercobjektiem, gan zemei zem tiem. Vēl lielākas nodokļu likmes tiks piemērotas mājokļiem, kas atrodas avārijas stāvoklī un ir iekļauti tā dēvētajos graustu sarakstos.

Jaunajai NĪN sistēmai jāsāk darboties 2022. gadā. Taču nevar izslēgt varbūtību, ka valdošās partijas ieviesīs to jau nākamgad – savas jaunās nodokļu reformas ietvaros. Tiesa, pagaidām visos projektos figurē 2022. gads.

Ziņu lente
0