Ločmele-Luņova pastāstīja, kā tika uztverts spriedums Zolitūdes traģēdijas lietā

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийДепутат Рижской думы Регина Лочмеле-Лунева
Депутат Рижской думы Регина Лочмеле-Лунева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskās organizācijas "Zolitūde 21.11" vadītāja Regīna Ločmele-Luņova nosauca tiesas procesa rezultātu lietā par cilvēku nāvi pēc lielveikala sabrukuma Rīgā par absolūtu valsts apsūdzības izgāšanos.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Rīgas Pārdaugavas tiesa paziņoja spriedumu lielveikala sabrukuma lietā Zolitūdē 2013. gadā. Būvinženieris Ivars Sergets atzīts par vainīgu un saņēma sešu gadu cietumsodu. Tostarp viņam ir aizliegts nodarboties ar profesionālo darbību piecu gadu garumā. Pārējos astoņus apsūdzētos tiesa atzina par nevainīgiem.

Visus cietušos tiesas spriedums šokējis, paziņoja Sputnik Latvija Saeimas deputāte no partijas "Saskaņa", sabiedriskās organizācijas "Zolitūde 21.11" vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

"Protesta kārtā klātesošie demonstratīvi sāka pamest sēžu zāli, paspēja iziet ne vairāk kā desmit cilvēki, pārējiem ceļu aizšķērsoja policija. Tiesnese paziņoja par necieņas izrādīšanu pret tiesu, taču mums nebija citas iespējas paust savas emocijas saistībā ar dzirdēto. Mēs uzskatām spriedumu par spļāvienu sejā cietušajiem un esam sašutuši par to, ka pēc sešu gadu gaidīšanas saskārāmies ar šādu farsu," uzsvēra Ločmele-Luņova.

Viņa nosauca tiesas procesa rezultātu par "absolūtu valsts apsūdzības izgāšanos".

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Ločmele-Luņova: spriedums Zolitūdes traģēdijas lietā tautai nepatiks

"Pusotru gadu notika pirmstiesas izmeklēšana, pēc tam lietu pārbaudīja prokuratūra, četrus gadus norisinās tiesa. Uz apsūdzēto sola deviņi cilvēki. Šeit ir iespējami tikai divi varianti. Vai nu mums nekvalitatīvi strādā policija un prokuratūra, vai nu mums ir nekompetenta tiesa. Bojā gāja 54 cilvēki, par vainīgo atzīts viens cilvēks – konstruktors, un viņš pat nesaņēma maksimālie iespējamo likumā noteikto sodu. Nevis cietušie izdomāja to, ka vainīgi ir deviņi cilvēki, tas bija valsts apsūdzības viedoklis," atzīmēja Ločmele-Luņova.

Viņa paziņoja, ka cietušie sagaidīs galīgā sprieduma paziņojumu un pieņems lēmumu par tā apstrīdēšanu. "Ceram, ka arī prokuratūra to apstrīdēs," piebilda Ločmele-Luņova.

Zolitūdes traģēdija notika 2013. gada 21. novembrī. Lielveikala ēkas sabrukšanas rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, vairāki desmiti cieta. Par galveno sabrukšanas versiju tiek uzskatīts celtniecības normu pārkāpums. Prokuratūra šajā lietā atzina par cietušajiem 263 cilvēkus. Prokurori ierosināja piespriest brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 7,5 gadiem deviņiem apsūdzētajiem, kā arī piemērot naudas sodus četrām ar sabrukumu saistītām organizācijām.

Лочмеле-Лунева рассказала, как восприняли приговор по делу о трагедии в Золитуде
Ziņu lente
0