Ločmele-Luņova: spriedums Zolitūdes traģēdijas lietā tautai nepatiks

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Rīgas Pārdaugavas tiesa nolasīja spriedumu krimināllietā par Zolitūdes traģēdiju, visticamāk, spriedums tiks apstrīdēts.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Spriedums Zolitūdes traģēdijas krimināllietā tautai nepatiks, sacīja LTV raidījumā "Rīta panorāma" biedrības "Zolitūde 21.11" vadītāja, Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova ("Saskaņa").

Šodien Rīgas Pārdaugavas tiesa nolasīja spriedumu krimināllietā par Zolitūdes traģēdiju’, taču lielā lietas apjoma dēļ sprieduma nolasīšana varētu ievilkties līdz pat rītdienai.

Pēc Ločmeles-Luņovas sacītā, šodien gaidāmais tiesas lēmums neatbildīs cilvēku priekšstatam par taisnīgumu, jo, saskaņā ar viņas rīcībā esošo informāciju, reālu cietumsodu varētu arī nebūt. Taču organizācijā nebūs apmierināti, pat ja apsūdzētos notiesās uz 7,5 gadiem – maksimālo termiņu, ko pieprasa prokurors.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Tiesa beigusi izskatīt krimināllietu par Zolitūdes traģēdiju

"Runa nav par apmierinājumu, bet gan par minimāla taisnīguma izjūtu," sacīja Ločmele-Luņova.

Viņa uzsvēra, ka traģēdijā cietušie joprojām sapņos redz tuviniekus, ka viņus visu laiku moka atmiņas – laiks neko nedziedē. Viņa saka, ka dodas uz tiesu ar baiļu izjūtu par cietušo jūtām un tiesas lēmumu.

Tāpat viņa atzīmēja, ka šodien spriedumu paziņos tikai pirmās instances tiesa un ar lielu daļu varbūtības var prognozēt, ka tas tiks apstrīdēts.

Lielveikala Maxima sabrukšanas laikā 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki, vēl vairāki desmiti guva smagas traumas. Policijas un prokuratūras pirmstiesas izmeklēšana ilga gandrīz divus gadus, tiesas process – 3 gadus un 11 mēnešus, turklāt procesa ietvaros notika 198 tiesas sēdes. Ceturtajā februārī tiesa pabeidza pēdējo apsūdzēto vārdu uzklausīšanu.

Zolitūdes traģēdijas lietā apsūdzētajiem prokuratūra pieprasīja cietumsodu no 5 līdz 7,5 gadiem, kā arī aizliegumu veikt amatu pienākumus 5 gadu garumā.

Būvinženierim Ivaram Sergetsam, būvniecības ekspertam Andrim Gulbim, būvniecības uzraudzības pārstāvim Mārtiņam Draudiņam, lielveikala projekta autoram arhitektam Andrim Kaļinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājam Staņislama Kumpiņam prokurori pieprasījuši piespriest cietumsodu uz 7 gadiem un 6 mēnešiem.

Рижане зажигают поминальные свечи у стены Рижского замка в День Лачплесиса - Sputnik Latvija
Seši gadi Zolitūdes traģēdijai: Latvijas iedzīvotāji netic, ka vainīgie tiks sodīti

Piecu gadu cietumsodi tika pieprasīti trim toreizējiem Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem – būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, būvniecības uzraudzības daļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai. Tādu pašu termiņu prokurori pieprasa "Maxima Latvija" darbiniecei Innai Šuvajevai, kura atbildēja par darba aizsardzības normu ievērošanu.

Tāpat pret visiem apsūdzētajiem prokuratūra lūdz piemērot aizliegumu iepriekšējo pienākumu veikšanai uz 5 gadiem.

Turklāt prokuratūra pieprasīja piemērot naudas sodu "Maxima" ēku projektējušajai arhitektu firmai "Kubs" 200 minimālo mēnešalgu apmērā, uzņēmumam "CM Consulting", kas veica ēkas būvniecības uzraudzību, 200 minimālo mēnešalgu apmērā, būvniecības kompānijai "Re&Re" – 6000 minimālo mēnešalgu apmērā, kā arī kompānijai "Maxima Latvija" – 2000 minimālo mēnešalgu apmērā.

Ziņu lente
0