Latviju pazemojuši? Misāni atstāja Dānijas cietumā – Latvijas ĀM beigušās ietekmes sviras

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание МИД Латвии
Здание МИД Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānijas tiesa nolēmusi atstāt cietumā Latvijas pilsoni Kristīni Misāni: tas var nozīmēt, ka 20. februārī viņu izdos DĀR. Latvija nezina, ko vēl var izdarīt, lai to novērstu.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Kļuvis zināms, ka Dānijas apgabaltiesa piektdien, 14. februārī, pieņēma lēmumu neatbrīvot Latvijas pilsoni Kristīni Misāni, kuru Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdz sava bērna nolaupīšanā, vēsta Bb.lv.

Насилие - Sputnik Latvija
"Līdzvērtīgi nāves spriedumam": Latvijas pilsonei draud 15 gadi cietumsoda Dienvidāfrikā

Pēc Misānes pārstāvju sacītā, tagad viņai pastāv tiešs drauds tikt izdotai DĀR, kas varētu notikt 20. februārī. Neraugoties pat uz to, ka sievietes advokāte klausīšanas laikā sniedza jaunus pierādījumus, lai to novērstu.

Tiek ziņots, ka pēc iespējas drīzāku Misānes izdošanu pieprasīja prokurors, kurš paziņoja, ka Misāne ir nokavējusi ar jaunu pierādījumu sniegšanu.

Latvijas Ārlietu ministrija pauda neizpratni saistībā ar Dānijas tiesas lēmumu Misānes lietā.

"Eiropas Savienības pilsone atrodas ieslodzījumā Dānijā kopš 2018. gada 9. decembra, bet Dānijas likumi nosaka, ka persona ir atbrīvojama, ja izdošana nav notikusi 30 dienu laikā. Šāda situācija atkārtojas jau otro reizi," uzsver Latvijas ĀM.

Tāpat tur tiek atzīmēts, ka diplomātiskā un politiskā ziņā Latvija izdarījusi maksimāli iespējamo, lai Dānija neizdotu Misāni DĀR. Tagad ĀM skata, kā vēl var iesaistīt tai pieejamos mehānismus, lai izdošana nenotiek un lai šāda veida situācija neatkārtojas nākotnē.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Dānijas vēstnieku izsauc uz Latvijas ĀM skandāla ar Latvijas pilsoni dēļ

Taču Latvijas diplomātijas iestādē atzīmē, ka, ja Misāni tomēr izdos DĀR, Latvija turpinās sniegt viņai vispusīgu palīdzību un atbalstu. To žurnālistiem apliecināja arī Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Tāpat Rinkēvičs pauda cerību uz to, ka vēl var tikt atrasti kaut kādi tiesiski līdzekļi Misānes izdošanas DĀR novēršanai, taču uzsvēra, ka Dānijas tiesas lēmums ir jāciena.

Pēc Latvijas ĀM vadītāja teiktā, Misānes incidents nekādā veidā neietekmēs attiecības ar Dāniju, neraugoties uz to, ka Latvija ir neapmierināta saistībā ar lēmumu sievietes lietā. Latvija turpinās sadarbību ar Dāniju, kura ir tās sabiedrotais Eiropas Savienībā un NATO.

Misānes lieta

Kristīne Misāne 2011. gadā iepazinās ar DĀR pilsoni, un pēc četru gadu attiecībām viņiem piedzima meita. Taču vecāku starpā sākās konflikti, un vīrietis vienpusējā kārtā nolēma izbeigt attiecības, sāka nežēlīgi izturēties pret Misāni un viņas bērniem.

Misāne bija spiesta aizbēgt no DĀR 2018. gada maijā kopā ar bērniem, lai izbēgtu no vardarbības un izspiešanas no viņas vīra – DĀR pilsoņa puses. Viņu aizturēja Dānijā, jo Dienvidāfrika bija izsludinājusi Kristīni starptautiskajā meklēšanā par bērna nolaupīšanu.

Patlaban viņa atrodas apcietinājumā Dānijā, un šīs valsts tiesas iestādes pieņēmušas lēmumu izdot viņu DĀR kriminālvajāšanai sakarā ar apsūdzību bērna nolaupīšanā. DĀR viņai draud cietumsods līdz 15 gadiem.

Ziņu lente
0