Politika

"Tālāk ko – grāmatas dedzināt?" Levits piedāvā ierobežot TV programmas krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Эгилс Левитс
Президент Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie Levita grozījumi ierobežos televīzijas programmu daļu krievu valodā; droši vien tālāk valsts vadītājs piedāvās ieviest kvotu krievu grāmatām bibliotēkās, ironizē Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits piedāvā likumīgi ierobežot krievvalodīgu programmu proporciju televīzijā, tiek ziņots valsts vadītāja mājaslapā.

Levits uzskata par nepieciešamu veikt grozījumus Elektronisko plašsaziņa līdzekļu likumā, saskaņā ar kuriem katrai telekanālu pamata paketei, ko piedāvā abonentiem, būs jāsatur Latvijas sabiedriskās televīzijas, reģionālo un vietējo telekanālu programmas, savukārt 80% pārējo programmu būs jāveido tādiem, kuru saturs sākotnēji veidots Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas oficiālajās valodās. Tādējādi, programmu proporcija krievu valodā faktiski tiks ierobežota. Proporcija būs jāievēro arī kabeļtelevīzijas retranslētājiem.

Attiecīgo piedāvājumu prezidents iesniegs Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izskatīšanai.

​"Stipra informatīvā telpa ir būtisks Latvijas demokrātijas un valsts drošības jautājums. Likumdevējam jāspēj nodrošināt, ka Latvijas iedzīvotājiem ir pieejamas kvalitatīvas un plurālistiskas televīzijas programmas, kas stiprina Latvijas piederību Eiropas kultūrtelpai un sekmē Latvijas iedzīvotāju iekļaušanos kopējā Eiropas informatīvās telpas diskursā," uzskata valsts vadītājs.

Piedāvātais elektronisko PSL likuma papildinājums ļaus atrisināt "sen apzinātu problēmu, ko līdz šim ar citiem mehānismiem nav bijis iespējams efektīvi novērst", skaidro prezidents.

Svinīgi nodedzināt

Levita iniciatīvu jau sarkastiski komentējis "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

"Droši vien nākamā Levita iniciatīva būtu noteikt, ka 80% grāmatu saturam bibliotēkās jābūt ražotam kādā no ES dalībvalstu oficiālajām valodām.

Visas pārejas svinīgi nodedzināt.

Tāda, lūk, izpratne par "Rietumu vērtībām"," uzrakstīja Dombrovskis Twitter vietnē.

​Iepriekš prezidents Levits atbalstīja bilingvālās izglītības likvidēšanu Latvijā, dēvējot to par soli pie vienotas Latvijas sabiedrības izveides un izkritizēja krievu skolotājus, kuri neizrādījās gatavi pasniegt latviešu valodā pēc 30 gadiem latviskā Latvijā.

"Saskaņas" deputāts Boriss Cilevičs norādīja, ka valdošā elite "apbalvoja" Levitu ar prezidenta krēslu kā reizi par viņa pienesumu krievvalodīgo diskriminācijai un etniskās nevienlīdzības leģitimācijai Latvijā.

Ziņu lente
0