VUGD: tikai aptiekās nepārdod dūmu detektorus

© SputnikПожар на одном из рынков Риги
Пожар на одном из рынков Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrā dzīvoklī jābūt vismaz vienam dūmu detektoram, un pareizāk būtu uzstādīt šo iekārtu katrā istabā, kur cilvēki guļ vai atpūšas.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Vēl ir pāragri spriest par to, vai prasība par obligātajiem dūmu detektoriem katrā mājā uzlabojusi statistiku, TV3 raidījuma "900 sekundes" intervijā sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Kopš 2020. gada 1. janvāra dūmu detektoriem obligāti ir jābūt uzstādītiem katrā mājā un dzīvoklī. Pārsniedzot pieļaujamo telpu piedūmojumu, detektori izdala skaļu skaņas signālu, savukārt dārgāki modeļi, var nosūtīt paziņojumu uz īpašnieka mobilo telefonu. To cena ir no 5 līdz 50 eiro.

Eklons apstiprināja, ka sakarā ar jaunajiem ugunsdrošības noteikumiem bijusi liela ažiotāža gan tirdzniecības vietās, gan privātās sarunās radinieku un draugu starpā.

Латвийские пожарные - Sputnik Latvija
Latvijas ugunsdzēsēji daļēji uzņemsies "ātrās palīdzības" ārstu funkcijas

"Liels paldies tirdzniecības vietām, jo šobrīd man liekas, ka vairs tikai aptiekās netirgo dūmu detektorus, bet pārējie ir tiešām ļoti aktīvi iesaistījušies un piedāvā ļoti plaši, cilvēkiem ir, ko izvēlēties gan dažādās cenu kategorijās, gan funkcionalitātes ziņā," atzīmēja Eklons.

Taču pagaidām nevar novērtēt, vai tas palīdzējis samazināt ugunsgrēku skaitu.

"To es laikam varētu pateikt nākamgad," sacīja VUGD priekšnieka vietnieks.

Viņš piebilda, ka, lai arī, saskaņā ar formālajām ugunsdrošības prasībām, katrā dzīvoklī jābūt vismaz vienam dūmu detektoram, pareizāk būtu uzstādīt šo ierīci katrā istabā, kur cilvēki guļ vai atpūšas.

Tāpat Eklons uzsvēra, ka situācijās, kad dūmu detektors nostrādā daudzīvokļu nama kāpņutelpā, jāzvana ugunsdzēsējiem un jāevakuējas no ēkas, jo ugunsdzēsēji nesaņem informāciju no dūmu detektoriem, kas nostrādā daudzīvokļu namu koplietošanas telpās.

2019. gadā ugunsgrēkos Latvijā cieta 250 cilvēki, savukārt 76 gāja bojā. Kopš šī gada sākuma valstī reģistrēti 527 ugunsgrēki, cieta 31 cilvēks, savukārt bojā gājuši 17 cilvēki.

Ziņu lente
0