Politika

Rīgas budžets: mērs nolēma negaidīt deputātus

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Рижской думы Олег Буров
Председатель Рижской думы Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Oļegs Burovs izdeva rīkojumu par jaunu iniciatīvu īstenošanu bez galvaspilsētas budžeta apstiprināšanas 2020. gadam.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Rīgas mērs Oļegs Burovs sava rīkojuma ietvaros īstenoja ievērojamu daļu 2020. gada budžeta iniciatīvu. Domes deputātus, kuri atteicās pieņemt budžetu, nolēma negaidīt.

Jautājums par Rīgas budžetu 2020. gadam jau sen stāv pašvaldības darba dienas kārtībā. Rīga ir vienīgā pilsētā, kur budžets šim gadam netika pieņemts. Atgādināsim, ka bijušās koalīcijas partneri piekrita nobalsot par budžetu, taču tikai tādā gadījumā, ja Oļegs Burovs būs aizgājis no mēra amata.

Мэр Риги Олег Буров. - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" atkārtoti savākusi parakstus par neuzticības izteikšanu Burovam

Faktiski uzsāktās priekšvēlēšanu kampaņas apstākļos budžeta jautājums saasinājās vēl vairāk. Un, liekas, mērs no partijas "Gods kalpot Rīgai" atrada risinājumu šim jautājumam. Kā viņš paziņoja Rīgas domes preses brīfingā, tika pieņemts lēmums, kas balstās uz Latvijas likumdošanu un 2020. gada budžeta projektu, ko sagatavoja departamentos.

Divos vārdos: likums neļauj apstiprināta budžeta trūkuma apstākļos ieviest jaunas programmas, taču ļauj strādāt uz pērnā gada budžeta pamata, attīstot esošās izdevumu pozīcijas, ņemot vērā līdzekļus, kuri ir pašvaldības rīcībā. Nauda Rīgai ir. 2019. gada budžets sastādīja 1,050 miljardus eiro, savukārt 2020. gada budžeta projektā ielikti 1,063 miljardi.

Pirmdien mērs parakstīja rīkojumu, saskaņā ar kuru, jau no 1. februāra tiek palielinātas algas bērnudārzu audzinātājiem, auklēm – sociālās aprūpes centros, medicīnas darbiniekiem – mācību iestādēs. Turklāt mēra rīkojums ļauj ieviest papildu medicīniskās apdrošināšanas atsevišķām mācību iestāžu darbinieku grupām.

Mēra rīkojums sniedz pamatu turpināt iesāktos būvdarbus, turpināt daudzīvokļu namu iekšpagalmu sakārtošanas programmu. Paredzēti izdevumi dažādiem kultūras pasākumiem galvaspilsētā.

Открытие аллеи имени Валентина Пикуля в Болдерае  - Sputnik Latvija
Politika
Jānis Ločmelis neatbalstīs otro "Saskaņas" mēģinājumu atlaist no amata Burovu

Atbildot uz mediju jautājumu, vai nepastāv risks, ka administrators, kurš atnāks mēra vietā pēc domes atlaišanas, var izlemt, ka šis lēmums tika pieņemts nelikumīgi, mērs atbildēja īsi: "Nē, nepastāv!"

Oļegs Burovs paziņoja, ka līdz 24. februārim (aptuveni šajā dienā ieplānota Rīgas domes atlaišana) viņš vēlreiz aicinās pašvaldības deputātus ierasties sēdē, kurā tiks veikts mēģinājums apstiprināt tās budžeta programmas, kur nepieciešams deputātu atbalsts. To skaitā ir budžeta projektā iekļautais vienreizējā pabalsta par bērna dzimšanu paaugstināšanu no 150 līdz 250 eiro un finansējuma piešķiršana fakultatīvo nodarbību rīkošanai skolās ar krievu mācībvalodu (kam ir nepieciešami aptuveni 380 tūkstoši eiro). Ar domes deputātu piekrišanu nauda var tikt piešķirta arī pilsētas piesārņoto teritoriju revitalizācijai (300 tūkstoši eiro), un Rīgas Filmu fondam (800 tūkstoši eiro) – Rīgā notiekošo filmēšanas darbu atbalstam.

Vai deputāti gribēs ierasties sēdē un atbalstīt šīs sociālās programmas – prognozēt ir grūti. Gadījumā, ka gaidāmā domes atlaišana patiešām notiks 24. februārī, pilsētas budžetu 2020. gadam nāksies pieņemt jau nākošā sasaukuma deputātiem.

Ziņu lente
0