Visi ārsti runā krieviski: Valkas iedzīvotājiem atvieglos veselības aprūpi Valgā

© Sputnik / Sergey MelkonovБольница в Валге
Больница в Валге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valgas slimnīca Valkai ir daudz tuvāk nekā Valmiera, un medicīnas pakalpojumu spektrs Igaunijas pilsētā ir lielāks. Plānots vienkāršot kompensāciju par ārstēšanos Valgā, taču var ievajadzēties ārsta nozīmējumu skaidrojums krievu vai latīņu valodā.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Valkas novada dome sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu izstrādājusi atvieglotu kārtību, kādā Valkas novada iedzīvotāji varēs saņemt kompensāciju par pakalpojumiem, kas saņemti Igaunijas pilsētas Valgas slimnīcā, vēsta avīze Diena.

Tagad, izvēloties ārstēšanās vietu, pašvaldība aicina Valkas iedzīvotājus ņemt vērā, ka Valgas slimnīca ne tikai atrodas tuvāk nekā Vidzemes slimnīca Valmierā, bet arī piedāvā plašāku veselības aprūpes spektru.

Tiem, kuri vērsīsies Valgas slimnīcā, ir jāpatur prātā, ka vispirms par pakalpojumiem būs jāsamaksā pilna cena, turklāt Latvija visu summu nesegs.

Valkas novada domes deputāts Vilmārs Vesingi paskaidroja, ka kompensācijas apmērs būs atkarīgs no pakalpojumu starpības Latvijā un Igaunijā.

Igaunijā veselības aprūpes pakalpojumi pārsvarā ir dārgāki, tāpēc pacienti varēs saņemt tikai daļu, kas atbilst šī pakalpojuma cenai Latvijā, paskaidroja Vesingi.

Politiķis piebilda, ka kompensācija dažādiem pacientiem var atšķirties, tāpēc uz to var pretendēt tikai noteiktu grupu pacienti.

Vesingi minēja piemēru: ja pakalpojumus Valgas slimnīcā pacientam izmaksājis 28,78 eiro, kompensācijas summa var svārstīties no 10,49 līdz 20,70 eiro atbilstoši ārsta specializācijai. NVD izskatīs katru iesniegumu atsevišķi un ņems vērā pakalpojumu skaitu un pacienta situāciju.

Tāpat iedzīvotājiem, kuri nolems braukt uz Valgas slimīcu jāņem vērā valodas barjera: no 27 speciālistiem tikai trīs runā latviski, 24 – angliski, toties krievu valodu pārvalda visi.

Медицинское оборудование - Sputnik Latvija
Ārsts no Valkas aicinājis pacientus vērsties pie ministres

Tāpēc, ja Valkas iedzīvotāji nolems doties uz Valgas slimnīcu, viņiem jāpalūdz ģimenes ārsts sagatavot papildu paskaidrojumus krievu vai latīņu valodā, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Jāņem vērā, ka Valgā pacientam jālūdz izkaidrot izmeklēšanas rezultātus un slēdzienus otrā valodā – tas ļaus ārstiem apmainīt informāciju par konkrēto gadījumu un nozīmēt izmeklēšanu.

Uz slimnīcu Valgā Latvijas iedzīvotāji dodas ne tikai neatliekamos gadījumos, bet arī tad, ja vajadzīga vizīte pie speciālista, un pacients ir gatavs samaksāt pilnu summu par pakalpojumiem.

No šī gada kompensācijas saņemšanai pacientiem vairs nebūs jāiesniedz dokumenti – to iespējams veikt elektroniski un dažu dienu laikā saņemt atbildi un kompensācijas summu bankas kontā. Nepieciešams iesniegums, maksājuma dokuments, kurā norādīts pakalpojumu saņēmējs, pakalpojuma sniedzēja dokumenti un ģimenes ārsta vai speciālista receptes vai nosūtījums. Dokumentu papildu tulkojums vai skaidrojums nav vajadzīgs. Iesnieguma izskatīšanas maksimālais termiņš – trīsdesmit dienas.

Iespēja iesniegt dokumentus saglabājas – tos iespējams iesniegt Valkas novada klientu apkalpošanas centrā.

Ziņu lente
0