Tanki brauks bez OCTA: Latvijā plānots atcelt apdrošināšanu bruņutehnikai

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские самоходные гаубицы М109 на параде в Риге в День независимости Латвии
Латвийские самоходные гаубицы М109 на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrija nākusi klajā ar iniciatīvu atcelt obligāto apdrošināšanu speciālajai militārajai tehnikai. Avārijā ar civilo transportu ministrija apņemas apmaksāt kaitējumu no savas kabatas.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) tehnikai iecerēts atteikties no obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) maksājumiem, paredz Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma grozījumu projekts, kas iesniegts izskatīšanai valdībā, vēsta avīze "Segodņa".

Ar ierosinājumu nākusi klajā Aizsardzības ministrija, ko vada drosmīgais ministrs Artis Pabriks. AM norāda, ka speciālā militārā tehnika ir iekļauta īpašā kategorijā, ko veido bruņutehnika, inženiertehnika un cita speciāla pašgājēja tehnika ar iekšdedzes motoru, ja tā nav būvēta uz automobiļa bāzes un pēc konstrukcijas ir paredzēta izmantošanai mācību kaujās un kaujas apstākļos. Tātad runa ir, piemēram, par tankiem. Tiesa, NBS savu tanku nav, toties ir, piemēram, bruņutransportieri un pašgājējhaubices, kas precīzi atbilst minētajai kategorijai.

Латвийский военный за пулеметной установкой на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Latvijai ļoti vajadzīgi karavīri: aicina pat ārvalstīs dzīvojošos

Šķiet amizanti, tomēr līdz šim NBS speciālajai militārajai tehnikai iegādājās obligāto apdrošināšanu saskāņā ar likumu. OCTA maksāja nedaudz – 5 eiro gadā, tāpat kā speciālā traktoru tehnika. Taču tā bija līdz 2018.gadam. Pēc tam apdrošinašanas izmaksas strauji pieauga, tāpat kā tamlīdzīgas tehnikas vienību skaits aizsardzības ministra rīcībā. 2018.gadā par apdrošināšanu tika samaksāti 142 tūkstoši eiro, 2019.gadā – jau 300 tūkstoši.

Bet ja nu pašgājējhaubice tomēr nejauši sadursies ar civilo automašīnu? Kas maksās?

AM sola to paveikt pati nepieciešamības gadījumā, šiem nolūkiem izmantojot kādu ES direktīvu, tomēr pēdējo piecu gadu laikā tamlīdzīgi incidenti Latvijā nav reģistrēti.

Ziņu lente
0