Bērnu dēļ gatavi aizbraukt no Latvijas: Favorska pastāstīja par krievu vilšanos

© Foto : rusojuz.lv/ru / @Виталий ДроботПредседатель правления Русского общества в Латвии Татьяна Фаворская
Председатель правления Русского общества в Латвии Татьяна Фаворская - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi vecāki nesaskata Latvijā perspektīvas izglītības reformas dēļ un ir gatavi pamest valsti bērnu dēļ, pastāstīja "Krievu biedrības Latvijā" vadītāja Tatjana Favorska.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Bērniem, kuri ģimenēs runā valsts valodā, trūkst vietu latviešu bērnudārzos, tāpēc viņi ir spiesti apmeklēt mazākumtautību pirmskolas iestādes, pastāstīja Saeimas deputāts Edgars Kucins ("Saskaņa"). Viņš atzīmēja, ka Daugavpilī trūkst jau 144 latviešu valodā runājošo pedagogu. Izrādījies, pat latviešu bērnudārzā, ko apmeklē Kucina dēls, lielākā daļa bērnu sarunājas krieviski.

Tamlīdzīgas grūtības nemulsina valdību – viņiem galvenais ir nostiprināt latviskās Latvijas pārsvaru izglītībā, intervijā Sputnik Latvija pastāstīja "Krievu biedrības Latvijā" vadītāja Tatjana Favorska.

"Perspektīva ir tāda, ka viņi to visu pieņems, mēs būsim sašutuši, taču atpakaļceļa nebūs... Viņiem ir visas tautas atbalsts. Līdztekus radikālajiem politiķiem – nacionālistiem ir liels skaits labu, inteliģentu un saprotošu latviešu, taču arī viņi uzskata, ka Latvijai ir jābūt latviskai," konstatēja Favorska.

Viņa uzsvēra, ka ne sabiedriskie darbinieki, ne politiķi, kuri atbalsta krievu valodu, negrasās padoties, neskatoties uz sarežģīto situāciju.

Константин Чекушин - Sputnik Latvija
Krieviem atņem vietas latviešu vajadzībām: Čekušins sašutis par reformas cinismu

"Situācija ir smaga. Pie mums vēršas liels skaits vecāku, es redzu, kāds noskaņojums valda sociālajos tīklos. Daudzi pako čemodānus, jo nesaskata perspektīvas, un bērnu dēļ ir gatavi aizbraukt. Noskaņojums ir slikts, lai arī kopumā mēs nepadodamies," paziņoja Favorska.

Latvijas valdība mērķtiecīgi izspiež krievu valodu no izglītības jomas. Pieņemti Izglītības likuma grozījumi, kuri paredz vidējās izglītības pareju pie mācībām valsts valodā līdz 2021.-2022.mācību gadam. Saeima pirmajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus, kuri paredz latviešu plūsmas izveidi visās Latvijas pirmskolas mācību iestādēs.

Valsts valodas statuss Latvijā piešķirts tikai latviešu valodai, lai arī krievu valoda ir dzimtā aptuveni 40% Latvijas iedzīvotāju. Eksperti jau brīdināja, ka bilingvālās izglītības likvidācijas rezultātā pasliktināsies gan krievu, gan latviešu bērnu izglītības kvalitāte.

Ради детей готовы уехать из Латвии: Фаворская рассказала о разочаровании русских
Ziņu lente
0