Atkal krievi? Twitter lietotāji cenšas noskaidrot, kādēļ sviests Latvijā ir zelta cenā

CC0 / pxhere / Сливочное масло
Сливочное масло - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada laikā dažu preču cenas Latvijā ir pacēlušās tik augstu, ka iedzīvotājiem sāk parādīties pat konspiroloģiskas versijas saistībā ar notiekošo.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Latvijas Tirgotāju asociācija aprēķinājusi, par cik gada laikā sadārdzinājušies pamata pārtikas produkti. Vērts atzīmēt, ka daži no tiem ir pieauguši cenā ļoti ievērojamā apmērā.

Kā sēnes pēc lietus

Augstāko cenu kāpumu demonstrē šampinjoni – salīdzinot ar pērnā gada janvāri, šī gada pirmajā mēneši šo sēņu cena palielinājusies par 52,1%, līdz 2,19 eiro par 500 gramiem.

Siera "Krievijas" cena kilogramā, salīdzinot ar pērnā gada janvāri, pacēlusies par 10,7%, līdz 7,79 eiro, siers "Holandes" – par 1,7%, līdz 7,06 eiro.

Коровы на молочно-товарной ферме - Sputnik Latvija
Gandrīz 200 fermu atteicās no piena: kā Latvija pārdzīvoja Krievijas embargo sesto gadu

Baltmaizes iepakojums (300 grami) janvārī maksāja 0,54 eiro, kas ir par 28,6% vairāk, nekā 2019. gada janvārī. Mannas putra kļuvusi dārgāka par 27%, līdz 1,27 eiro par 500 gramiem, pelēkie zirņi janvārī maksāja 1,79 eiro kilogramā, kas ir par 26,1% vairāk, nekā pērnā gada janvārī. Auzu pārslu cena palielinājusies par 20,5%, līdz 0,88 eiro par 500 gramiem, griķi – par 12,5%, līdz 2,07 eiro kilogramā, spageti – par 6,1%, līdz 1,21 eiro par 500 gramiem.

Gada laikā dārgāki kļuvuši mandarīni – pērnā gada janvārī kilograms šo augļu maksāja 1,37 eiro, savukārt šogad 1,74 eiro, kas ir par 27% vairāk. Tāpat pieaugušas kivi cenas – līdz 1,97 eiro kilogramā, kas ir par 16,6% vairāk, nekā pērnā gada janvārī.

Āboli gada laikā kļuvuši dārgāki par 33,9%, līdz 0,83 eiro kilogramā, banāni – par 7,6%, līdz 1,28 eiro kilogramā.

Tomātu cena pieaugusi par 17,5%, līdz 2,15 eiro kilogramā, sīpolu cena – par 1,7%, līdz 0,6 eiro kilogramā.

Daži pārtikas produkti gada laikā kļuvuši lētāki. Piemēram, garie gurķi (par 13,5%), kartupeļi (6,2%), burkāni (38,7%).

Daudzu pārtikas produktu cenas pieaugums nav palicis nepamanīts. Tā, sociālo tīklu Latvijas segmentā parādījies kārtējais neizpratnes zars, kura iemesls ir pazīstams vairumam valsts iedzīvotāju. Jautājums uzstādīts tieši: kādēļ Latvijā ir tik dārgs sviests?! Par to raksta BB.lv.

Cenas ar sviestu nesabojāsi?

"Kāds man var atgādināt, kāpēc mums sviests ir teju zelta cenā?" uzrakstīja Twitter Mārtiņš Otto.

​Komentāros cilvēki padalījās savā viedoklī saistībā ar notiekošo, paužot dažādus viedokļus, tostarp visnotaļ konspiroloģiskus.

"Tur bija kaut kāds karteļveidīgs pasākums, kad vienā mirklī visi ražotāji, gluži kā vienojušies, pacēla cenas," norādīja kāds no lietotājiem.

"Tāpēc, ka gandrīz visas Latvijas piena pārstrādes rūpnīcas nopirka krievi un uztaisīja karteli - vienojās par cenu pacelšanu 2 reizes," atzīmēja cits.

"Labprāt no tevis iegādātos dažus kg zelta par sviesta cenu. Šodien pat varam satikties veikt darījumu!" aicina nepārspīlēt situāciju cits lietotājs.

Ziņu lente
0