Krieviem atņem vietas latviešu vajadzībām: Čekušins sašutis par reformas cinismu

© Sputnik / Sergey MelkonovКонстантин Чекушин
Константин Чекушин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varasiestādes vēlas ar varu atņemt vietas latviešu bērnu vajadzībām mazākumtautību bērnudārzos, taču pie tam runā par vienlīdzīgu pieeju visiem. Šajā gadījumā tas izskan īpaši ciniski, uzskata Konstantīns Čekušins.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija kārtējo reizi apsprieda Nacionālās apvienības ierosinātos Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz obligātās latviešu plūsmas organizāciju valsts bērnudārzos.

Tas ir ideoloģisks lēmums un ne mazākajā mērā neatbilst cilvēku reālajām vajadzībām un iespējām, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas pārstāvis Konstantīns Čekušins.

"Jau pašlaik Izglītības likums paredz, ka visiem vecākiem, kuri vēlas mācīt bērnus latviešu valodā, tāda iespēja ir jānodrošina. Jaunums ir tāds, ka vietas tādiem bērniem vēlas ar varu atņemt mazākumtautību bērnudārzos. Pie tam valdība runā par vienlīdzīgas pieejas principu visiem. Šajā gadījumā tas skan īpaši ciniski, jo pieejas pamatā ir iecere atdot vieniem to, kas atņemts citiem," atzīmēja Čekušins.

Viņš uzskata, ka patiešām iespējama situācija, kurā krievu bērnudārzā būs nepilns bērnu skaits, bet latviešu dārziņā līdzās bērnu būs pārāk daudz.

Учебники русского языка - Sputnik Latvija
Bijušais prezidents: ja Latvijā nav derīgo izrakteņu, tad mācieties vismaz krievu valodu

"Tad ir loģiski pārlikt daļu slodzes uz krievu bērnudārzu, izveidojot papildu grupu, ja ir tam nepieciešamie resursi. Mēs ierosinājām grozījumus: tam būtu jābūt saistītam ar vecāku pieprasījumu un tā, lai šī norma neierobežotu mazākumtautību bērnus – ja bērnudārzā ir rinda, būtu netaisnīgi atņemt viņiem šo vietu un atdot latviešu vecākiem. Abi ierosinājumi tika noraidīti," pastāstīja Čekušins.

Viņš paskaidroja, ka pirms Saeimas komisijas sēdes nekāda diskusija nenotika, un Izglītības ministrijas konsultatīvajā padomē mazākumtautību izglītības jautājumos šis jautājums pat netika pārrunāts.

"Kā padomes loceklis esmu iecerējis iniciēt šī jautājuma apspriešanu. Pieeja tam ir globāli nepareiza. Ar likuma palīdzību grib katra bērnudārzā mehāniski radīt latviešu plūsmu, vienalga, vai tā tur ir vajadzīga, vai ne: ja palūgs tikai viens cilvēks, bet 29 būs krievu bērni, visi mācīsies latviešu plūsmā," paskaidroja Čekušins.

Viņš akcentēja, ka pie tam tiks nodarīts nopietns kaitējums pirmskolas izglītības kvalitātei.

"Likumprojekts neparedz finansējumu papildu materiālās bāzes izveidei – mācību grāmatām, metodiskajiem līdzekļiem, latviešu logopēda un papildu pedagogu algām, pie tam krievu bērni grupā turpinās runāt ģimenes valodā. Latviešu vecāks galu galā tiks nostādīts fakta priekšā, ka viņa cerības uz latviešu plūsmu ir pieviltas," teica Čekušins.

Iepriekš valdība noteikumos paredzēja, ka latviešu valoda ir galvenā rotaļās bērniem no 5 gadu vecuma visās pirmskolas iestādēs. Eksperti jau brīdināja, ka mācību likvidācija mazākumtautību valodās pasliktinās izglītības kvalitāti Latvijā.

Krievija ļoti negatīvi novērtēja Latvijas izglītības iestāžu pāreju pie mācībām vienīgi valsts valodā. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka tāds solis neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0