Karajevs: Latviju var atjaunot tikai ar jaunu etnisko sastāvu

© SputnikДэги Караев
Дэги Караев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība nolēmusi valsti drūmai nākotnei, ieviešot Satversmes preambulu un paziņojot, ka Latvija esot latviešiem, uzskata sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Latvijas valdībai nāktos pārdomāt iedarbīgas metodes demogrāfiskās krīzes atrisināšanai, citādi drīz vien var pietrūkt cilvēku, kuri maksās nodokļus un uzturēs pensionārus, paziņoja valsts bijušais finanšu ministrs Edmunds Krastiņš. Viņš atgādināja, ka Latvija nonākusi demogrāfiskajā bedrē, kad izaugusi 90. gados dzimušo bērnu paaudze – tas bija ļoti zemas dzimstības laiks.

Ar pašreizējo etnisko sastāvu Latviju atjaunot neizdosies - valdība nolēmusi valsti drūmai nākotnei, kad sašķēla tās tautas, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

"Republikas vadībai vairs nav nekādu efektīvu instrumentu dzimstības palielināšanai. Latvija ir šķērsojusi neatgriešanās punktu, kad valdība uzbūvēja Berlīnes mūri starp valstī dzīvojošajām tautām – ieviesa preambulu un paziņoja, ka Latvija domāta latviešiem. Tāda valsts ir nolemta," paziņoja Karajevs.

Nebūs pietiekami nojaukt šo sienu, lai mainītu situāciju, - nāksies atvainoties, uzsvēra Karajevs.

"Tomēr valdība nav tam morāli gatava, un to pat nav jēgas apspriest. Jauno paaudzi laiduši pasaulē cilvēki, kuri skatījās uz Rietumu pusi un vēl joprojām meklē praviešus aiz tēvijas robežām. Jaunā paaudze audzināta ar nostādni, ka šeit ir slikti, bet tur – labi. Šīs paaudzes bērni dzimst jau aiz robežām. Es neredzu pamatus agrākās Latvijas atdzimšanai. Valsti var atjaunot ar veco nosaukumu, taču ar citu etnisko sastāvu," konstatēja Karajevs.

© Photo YouTubeLatvija un Lietuva uz demogrāfiskās katastrofas sliekšņa - YouTube
Karajevs: Latviju var atjaunot tikai ar jaunu etnisko sastāvu - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva uz demogrāfiskās katastrofas sliekšņa - YouTube

Jau ceturto gadu pēc kārtas iedzīvotāju skaits valstī sarūk. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2019. gadā valstī dzimuši 18 589 bērni. Ja CSP apstiprinās savu vērtējumu maijā, aizgājušais gads Latvijai kļūs par antirekordu dzimstības ziņā pēdējo desmit gadu laikā.

2020. gada sākumā, saskaņā ar provizoriskiem datiem, Latvijā dzīvoja 1,908 miljoni cilvēku – par 0,6% mazāk nekā gadu iepriekš.

Ziņu lente
0