Plāns 10 gadiem: Latvija palielinās vēja parku un Saules akumulatoru skaitu

CC0 / PublicDomainPictures / Ветрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrijas izstrādātajā Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2021.-2030.gadam paredzēts veicināt vēja un Saules enerģijas ražošanu.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Ekonomikas ministrija izstrādājusi Nacionālā enerģētikas un klimata plāna projektu 2021.-2030.gadam, kurā ieteikts veicināt vēja un Saules enerģijas ražošanu, vēsta bb.lv.

Šis plāns tiks likts ilgtermiņa politikas pamatos enerģētikas un klimata pamatos. Projekta mērķis – veicināt klimatiski neitrālas ekonomikas attīstību.

EM plāna projektā norādīts, ka Latvijas enerģētiskajai drošībai un iedzīvotāju nodrošināšanai ar lētu un konkurētspējīgu enerģiju nepieciešams palielināt atjaunojamo enerģijas avotu daļu, ko iespējams panākt, pateicoties ekonomiski maksimāli efektīvām tehnoloģijām.

Ministrijas pārstāvji paskaidroja, ka elektroenerģijas ražošanas izmaksas vēja parkos uz sauszemes ir būtiski samazinājušās, un jaunakie pētījumi rāda, ka tā ir lētākā no visām jaunajām elektroenerģijas ražošanas tehnoloģijām, ieskaitot tehnoloģijas, kas paredz fosilās degvielas izmantošanu.

Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Eurostat parādījis energonesēju cenas Baltijā 2019.gadā

Vēja parku attīstībai Ekonomikas ministrija plāno nodrošināt nacionālās nozīmes lauksaimniecības zemju un mežu platību izmantošanu.

Vēja parku teritorijas ar sakārtotu infrastruktūru plānots iznomāt komersantiem konkursa kārtībā vai atbilstoši izsoles rezultātiem. Cits valsts vai budžeta finansiālais atbalsts vēja enerģētikas attīstībai nav paredzēts.

Tāpat būtu svarīgi pārliecināties, lai vēja parku attīstību Latvijā ietekmētu ieplānotā dažādu šķēršļu novēršana, un novērtēt nepieciešamību īstenot papildu pasākumus pašvaldību intereses veicināšanai.

Ekonomikas ministrija atzīmēja, ka Saules enerģijas ražošana Latvijā nav attīstīta, taču pasaulē šīs tehnoloģijas ir pietiekami lētas un bieži konkurē ar vēja parkiem. Šī iemesla dēļ ministrija aicina izskatīt jautājumu par atbalsta programmas izveidi – finansiālajiem instrumentiem vai aizņēmumiem Saules enerģijas ražošanas iekārtu iegādei.

Plānots arī nodibināt fondu aizņēmumu finansēšanai projektu izstrādātājiem, kas saistīti ar energoefektivitātes celšanu un atjaunojamo enerģijas avotu pielietošanu.

Ziņu lente
0