Bijušais prezidents: ja Latvijā nav derīgo izrakteņu, tad mācieties vismaz krievu valodu

© Sputnik / Евгений АшихминУчебники русского языка
Учебники русского языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsevišķa valoda nevar būt ienaidnieks, paziņoja bijušais Latvijas prezidents Andris Bērziņš un aicināja izmantot vairāku valodu zināšanu priekšrocības.

RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. Nevienā valstī necīnās ar atsevišķām valodām, un Latvijai ir jāizmanto krievu, vācu un angļu valodas zināšanas, ja jau no zemes nevar izvilkt kaut ko lētu, bet dārgi pārdodamu, paziņoja bijušais Latvijas prezidents Andris Bērziņš intervijā avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze.

Bijušais prezidentes izkritizēja uzbrukumus krievu valodai Latvijā, tās izspiešanu no izglītības nozares.

"Ne tauta, ne valoda nav ienaidnieki. Var strīdēties par sistēmu, nevis par tautu. Manuprāt, krievu valodā runā vairāk nekā vācu valodā," sacīja Bēriņš.

Член СПЧ Илья Шаблинский - Sputnik Latvija
Cilvēktiesību padomes eksperts pastāstīja par aizliegumu iebraukt Latvijā

Viņš paziņoja, ka "nevienā zemē ar valodām necīnās".

"Turklāt, dzīvojot tādā vietā kā Latvija, ir jāizmanto valodu priekšrocība: ja mēs nespējam no zemes izcelt neko lētu, bet dārgi pārdodamu, tad mums jāizmanto valodas, kuras zinām - latviešu, krievu, vācu, angļu..." teic Bērziņš.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar Izglītības likuma grozījumiem, mācības Latvijas skolās notiks tikai latviešu valodā. Tāpat Ministru kabinets ir nospraudis no šī gada 1. septembra latviešu valodas izmantošanu kā galveno valodu bērnu rotaļām no 5 gadu vecuma visās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Plāni likvidēt mazākumtautību izglītības programmas izraisīja asi negatīvu reakciju gan pašiem to pārstāvjiem un tiesību aizstāvjiem, gan ekspertiem izglītības jomā, kuri uzsver, ka izmaiņas negatīvi ietekmēs mazākumtautību skolēnus.

Krievijas ĀM regulāri piesaista ANO, ES, EDSO un Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Krievijas Valsts dome saistībā ar skolu reformas uzsākšanu pieņēma paziņojumu par ekonomiska rakstura pasākumiem attiecībā pret Latviju.

Ziņu lente
0