Divu miljonu pazušana no kontiem un VID pretenzijas: slepkavības detaļas Rīgas birojā

© Valsts policijaПолиция Латвии
Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septītajā janvārī Rīgas birojā notika traģēdija – vīrietis nošāva otru un pēc tam nošāvās arī pats.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Slepkavība Rīgā janvāra sākumā varēja būt saistīta ar līdzekļu pazušanu no kompānijas TMB Motors kontiem, kuras īpašnieks – Jānis Špatcs bija atnācis ar ieroci uz biroju pie nodokļu konsultanta, kurš sniedza viņam pakalpojumus, raksta avīze Neatkarīgā Rīta Avīze.

Пневматическое ружье - Sputnik Latvija
Šāvieni Rīgā! Slepkava iegāja birojā, nošāva cilvēku, un pēc tam arī sevi

Septītajā janvārī birojā Kandavas ielā 41A notika slepkavība ar šaujamieroča pielietošanu, kā rezultātā bojā gāja divi cilvēki. Pēc avīzes datiem, šāvējs bija transporta un loģistikas kompānijas TMB Motors īpašnieks Jānis Špatcs. Viņš iegāja birojā, uzkāpa otrajā stāvā, iegāja 221. kabinetā, kur tobrīd atradās vīrietis, kurš, saskaņā ar neoficiālu informāciju, sniedza TMB Motors grāmatvedības pakalpojumus un konsultēja nodokļu jautājumos. Špatcs palūdza viņu iziet koridorā, kur izvilka Walther pistoli un izšāvis visu aptveri nodokļu konsultantā. Pēc tam viņš pielādēja pistoli un iešāva sev galvā.

Valsts policija patlaban veic šī traģiskā gadījuma izmeklēšanu, iesākts kriminālprocess, kurš tiek kvalificēts pēc Krimināllikuma 117. panta trešās daļas – slepkavība, kas pastrādāta vairākām personām bīstamā veidā.

Saskaņā ar Neatkarīgās datiem Špatca kompānija bija salīdzinoši liela, tās gada apgrozījums pārsniedza 4 miljonus eiro, taču pēdējā laikā finanšu situācija uzņēmumā sāka pasliktināties, vairāku 2019. gada mēnešu garumā TMB Motors piedzīvoja grūtības ar izmaksu segšanu.

Špatcam radās zināmas aizdomas, un viņš pasūtīja neatkarīgu auditu. Tā rezultāti šokēja TMB Motors īpašnieku – noskaidrojās, ka uzņēmumam pazudusi milzīga summa, saskaņā ar neapstiprinātu informāciju, līdz diviem miljoniem eiro. Špatcs pieprasīja sniegt paskaidrojumus gan kompānijas galvenajam grāmatvedim, gan nodokļu konsultantam. Kolīdz viņš to bija izdarījis, uzreiz sekoja VID sankcijas, tostarp tika aprēķināts nodokļu parāds 200 tūkstošu eiro apmērā. Sakārtojot grāmatvedības jautājumus un optimizējot darbu, uzņēmums, iespējams, arī spētu norēķināties par nodokļu parādiem, taču 2020. gada sākums atnesa vēl vienu nepatīkamu vēsti – no kompānijas pakalpojumiem atteicās viens no lielākajiem klientiem.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Rokas nost no vietēja biznesa! VID represijas iedzinušas stūrī Latvijas uzņēmējus

Visticamāk, tieši finanšu problēmas arī lika Špatcam doties ar ieroci pie nodokļu konsultanta.

Špatcs bija vienīgais TMB Motors, Hanuma LTD un Arsenal Reserve īpašnieks, kā arī Simply Delicious līdzīpašnieks. Kompānija TMB Motors tika reģistrēta 2004. gadā. No 2016. līdz 2018. gadam TMB Motors ik gadus maksāja VID nodokļus vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, lai gan VID dati liecina, ka pērn TMB Motors gandrīz visu gadu cīnījās ar nodokļu parādiem.

Ziņu lente
0