Sankcijas pret domi un policiju: rīdzinieki atrada kontrabandas cigaretes Centrāltirgū

© Sputnik / Sergey MelkonovОдни из транспортных ворот для доставки грузов на склады под Центральным рынком
Одни из транспортных ворот для доставки грузов на склады под Центральным рынком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Twitter lietotāji atklājuši, ka Rīgas Centrāltirgū joprojām ir iespējams iegādāties kontrabandas cigaretes.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Atgādināsim, ka janvāra vidū Rīgas Centrāltirgū tika uzsākta tirdzniecības kiosku nojaukšana. Bodītes, kas atradās kompānijas "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta" nomātajā tirgus teritorijā, nonāca zem ekskavatora pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" iznākšanas.

Стопка водки - Sputnik Latvija
Vairāk kontrabandas un pašbrūvētā: kā iedzīvotāji reaģēs uz akcīzes pieaugumu

Žurnālists kļuva par kontrabandas cigarešu tirgotāju tīkla dalībnieku un atklāja, ka kioskus tirgotāji izmantoja kā pagrīdes noliktavas. Žurnālistu izmeklēšana beidzās ar masveida policijas reidiem un vairāku tirgotāju aizturēšanu. Taču aptuveni pēc mēneša kontrabandisti bez īpašas maskēšanās atkal atsākuši nelegāli pārdot cigaretes Centrāltirgū.

Beigās uzņēmums "Rīgas Centrāltirgus" lauza līgumu ar nomātāju – SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta", kura pārziņā esošajā teritorijā policija noķēra nelegālo akcīzes preču tirgotājus, un pieprasīja atbrīvot teritoriju no bodītēm.

Tiesa, tirdzniecības kiosku nojaukšana, ko plānots pabeigt līdz marta mēnesim, šķiet, arī cigarešu kontrabandas apkarošanai īpašus nav atnesusi panākumus.

"Šodien biju Centrāltirgū. Bez izmaiņām atklāti cigaretes piedāvā tunelī un 2 vietās pie nojauktajiem kioskiem (pie nožogojuma).Policistu arī nebija protams. NEKAS NAV MAINĪJIES. Varbūt viss tirgus jānojauc? Jeb lietderīgāk norīkot 1-2 policistus, lai kontrolē dienu no dienas?" uzdevās ar jautājumu Twitter vietnē Ēriks.

Pēc tam lietotājs sarkastiski piedāvāja nojaukt paviljonus un autostāvvietas, taču beigās nonāca pie secinājuma, ka ar problēmu jācīnās pašā saknē – ar pastiprinātu pierobežas kontroli un nelegālo ražotņu likvidāciju. Komentētāji atbalstīja viņa viedokli.

"Nebūs tirgus, tirgos maskačkā, nebūs tā, tad pirms Dārziņiem, utt. Kaut kā nojaukšana ir lokāls debīlisms un PR...Vajag tikt galā ar kontrabandas plūsmām!" uzskata Fredis Stanga.

"Jālūdz, lai ASV pret Rīgas domi un Valsts policiju nosaka sankcijas," piedāvāja radikālu variantu lietotājs ar lietotājvārdu Bezkompromisa Tiesiskums.

"Jāmaina likumdošana, ka par kontrabasa tirgošanu ir kriminālatbildība! Jo no policajiem nav jēgas - aiztur tirgoni, izraksta administratīvo un viss. Pēc stundas tirgo atkal. Dažam sodos sakrājušies jau n-tie tūkstoši! Paņemt no viņa nav ko, jo oficiāli ir sociāli maznodrošinātais," skaidro žurnālists Juris Vaidakovs.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem, pērnā gada garumā Rīgas Centrāltirgū tika konfiscēts aptuveni pusmiljons nelegālo cigarešu. Kopā Rīgā pērn likumsargi konfiscēja 8 miljonus kontrabandas cigarešu, savukārt valsts mērogā šis rādītājs sasniedz 52,2 miljonus – tas ir par 28 miljoniem nelegālo cigarešu vairāk, nekā 2018. gadā.

Рижский Центральный рынок - Sputnik Latvija
Centrāltirgū meklēja kontrabandas preces

Pēc iekšlietu ministra Sanda Ģirģena sacītā, policija gadiem noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus par nelegālo cigarešu tirdzniecību. Taču ministrs atzīmēja, ka politiķi "stiepj gumiju" un nesteidz pieņemt likumu.

Iepriekš tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) paziņoja Latvijas Televīzijas intervijā, ka ilgus gadus esošajai kontrabandas cigarešu problēmai nav cita skaidrojuma, kā vien "augstākā ešelona" aizsegs. Viņš atzīmēja, ka mēs varam cik vien mums tīk ķert gala tirgotājus, taču tas neatrisinās primāro iemeslu – kontrabandu.

Ziņu lente
0