Igaunijas eirokomisāri uztrauc Krievijas elektrība Baltijas tirgū

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasКалининская АЭС в Тверской области, архивное фото
Калининская АЭС в Тверской области, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lētā Krievijas elektrība Baltijas valstu tirgū nostāda vietējos ražotājus neizdevīgā pozīcijā, paziņoja eirokomisāre Kadri Simsone.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Krievija un Baltkrievija var ražot lētāku elektroenerģiju, jo tās nemaksā kvotas par CO2 izmešiem. Tas sniedz tām cenu priekšrocību Baltijas tirgū. Šāda prakse ir jāizbeidz, paziņoja Igaunijas eirokomisāre enerģētikas lietās Kadri Simsone, vēsta BNN.

"Aptuveni 75% Krievijas elektrības tiek ražoti AES un 25% - ogļu elektrostacijās, kurām netiek piemērots izmešu nodoklis (kurš pastāv Eiropas Savienībā – red.)," pateica Simsone.

Viņa paskaidroja, ka nesenās elektroenerģijas tirgus atvēršanas dēļ lētā Krievijas elektrība nokļūst Igaunijā caur Somiju, savukārt Baltkrievijas – Lietuvā.

Pēc Simsones sacītā, ir nepieciešams risinājums saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas elektrības klātbūtni Baltijas tirgū.

Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Eksperts atgādināja, kur ražo naftu, ko Latvija plāno piegādāt Baltkrievijai

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka CO2 izmešu kvotu cenu izaugsme, kā arī lētā Krievijas elektroenerģija (Krievijas elektroenerģijas ražotāju kompānijām nav jāmaksā kvotas par CO2 izmešiem), kas nokļūst Baltijas valstu tirgū, padarīja Igaunijas elektrostacijas, kas darbojas uz slānekļiem, par nekonkurētspējīgām. Nozarē sācies štata samazinājums.

Igaunija piedāvāja ieviest nodevu elektroenerģijai no Krievijas, kura nonāk Baltijas valstu tirgū, taču šādi pasākumi ir jāizstrādā ES līmenī, pagaidām šāda lēmuma nav.

Ziņu lente
0