Latvijā pieaug bīstamas un pat nāvējošas slimības gadījumu skaits

© Kenny HolstonВрач за работой
Врач за работой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārsti brīdina, ka bērnībā saņemtā vakcīna pret garo klepu negarantē, ka slimība neparādīsies vēlāk; valstī reģistrēts ievērojams skaits garā klepus gadījumu starp pieaugušajiem.

RĪGA, 20. janvāris - Sputnik. Garais klepus ir pazīstams kā slimība, no kuras cieš bērni, taču pēdējā laikā tā aizvien biežāk tiek konstatēta pieaugušajiem. Riska grupā nokļūst saslimušo bērnu vecāki un vecvecāki, raksta "MK Latvija".

Mediķi brīdina, ka bērnībā saņemtā vakcīna pret garo klepu nepasargās no slimības visu mūžu, savukārt ielaista stadija var novest pat pie letāla iznākuma.

Грипп насморк болезнь - Sputnik Latvija
Ārsts pastāstīja, ar ko gripa atšķiras no akūtas elpošanas ceļu infekcijas

Ja klepus moka vairāk nekā trīs nedēļas un cita diagnoze nav uzstādīta, nepieciešams nekavējoties vērsties pie ārsta ar aizdomām par garo klepu. Vēl viens svarīgs simptoms, ko vajadzētu ņemt vērā, ir apgrūtināta elpošana.

Ārsti ziņo, ka šogad garā klepus pacientu vidū ir gan jaundzimušie un pusaudži, gan arī pieauguši cilvēki vecumā no 40 gadiem. 2017.gadā garo klepu pārcietuši 95 cilvēki, bet 2018.gadā fiksēti jau 159 gadījumi.

Austrumu slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna uzskata, ka, neskatoties uz imūnglobīnu skaita samazināšanos vakcinācijas laikā, tik un tā pastāv saslimšanas risks.

Ja saslimušais saskarsies ar mazu bērnu, kurš nav saņēmis vakcīnu, viņš inficēs bērnu un saslims pats, turklāt sliktākais ir tas, ka viņš var nomirt, konstatēja speciāliste.

Stradiņa Rīgas universitātes profesore Angelika Krūmiņa uzskata, ka inficēto skaits var pieaugt. Viņa ieteica nelolot pārliecību par to, ka garais klepus ir vienīgi bērnu slimība, turklāt vēlams pievērs uzmanību savai veselībai un organisma signāliem, lai nepalaistu garām slimības sākumu.

Вакцинация - Sputnik Latvija
PVO brīdina: Eiropā aug masalu gadījumu skaits

Pasaules veselības organizācija (PVO) nepieprasa atkārtotas vakcīnas pret garo klepu, taču vairākām iedzīvotāju grupām par to ieteicams parūpēties. Vīksna uzskata, ka tamlīdzīgas vakcīnas ieteicamas bērnudārzu audzinātājiem, kā arī cilvēkiem, kuri plāno pieskatīt bērnus.

Jāpiebilst, ka patlaban Eiropā valda satraukums par masalu epidēmiju, kas saistīta ar aktīvo kampaņu pret vakcināciju. Zināms, ka masaliņas izplatās daudzkārt vieglāk nekā gripa.

Ziņu lente
0